Vranjanska samsa (Snimila Tea Tidić)
Vranjanska samsa je zapravo vrlo jednostavna pita koja će vas oduševiti svojim okusom. Sastojci su poprilično jeftini, a i sama priprema je vrlo jednostavna.
Originalna receptura ovog jela turskog je porijekla, te se još naziva prazna pita, prelivena vrhnjem i češnjakom.
Iako se po tradicionalnom receptu koriste domaće kore, za čiju pripremu treba dosta vremena, možete ih pripremiti i s kupovnim korama za pite.
Ako ih radite s gotovim korama, za pripremu i pečenje će vam trebati otprilike 45 minuta.
Sastojci za 4 osobe:
500 g kora za pitu
Nadjev:
3 dcl mlake vode
25 g svježeg kvasca
125 g margarina ili masti
9 žlica brašna
1/2 žličice soli
Premaz:
2 dcl kiselog vrhnja
2 dcl jogurta
4-5 češnja češnjaka
soli po ukusu
Priprema:
Kvasac razmutite u 3 dcl mlake vode, dodajte rastopljeni margarin (ili mast), sol i brašno, te promiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, koja bi gustoćom trebala biti poput smjese za palačinke.
Ako želite manje rolice, kore presijecite na pola.
Na svaki list kora nanesite dvije žlice smjese, razmažite po cijeloj površini i uvijte u rolu pa zamotajte (kao burek).
Tako spremljene rolice slažite u pleh na papir za pečenje, i kad ste i sve posložiti, od gore ih poprskajte uljem.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva te pecite 30 minuta, zatim izvadite iz pećnice, premažite premazom i pecite još 10 minuta.
Dobar tek!