Ilustracija (Pixabay)
Za večeru i uvertiru u novogodišnje slavlje, jedno od tradicionalnih jela zasigurno jest odojak s krumpirom, koji se priprema u pećnici.
Da bi meso bilo ukusno i sočno, treba odstojati preko noći u hladnjaku (ili bar nekoliko sati prije pečenja).
Prije samog stavljanja u pećnicu, meso treba stajati na sobnoj temperaturi barem dva sata. I važna napomena - pećnicu upalite onog trenutka kada stavljate i meso.
Sastojci:
Priprema:
U meso sa svih strana dobro utrljajte sol i papar, dodajte par grančica ružmarina, crvenu papriku narezanu na deblje trakice, i sve to zamotajte u foliju i stavite u hladnjak.
Dva sata prije pečenja izvadite meso iz hladnjaka. Stavite ga u pleh za pečenje, prekrijte folijom i stavite u hladnu pećnicu - stavite na 200 stupnjeva i pecite oko sat vremena.
Nakon sat vremena maknite foliju i vratite u pećnicu još 20 minuta, pa okrenite meso i pecite još 20 minuta.
Ponovno okrenite meso pa podlijte pivom i pecite još 10-ak minuta.
Izvadite iz pećnice i dodajte krumpir kojega ste posolili i dodali ulja. Dodajte i malo luka izrezanog na četvrtine.
Vratite u pećnicu i pecite dok krumpir nije gotov. Ako je krumpir izrezan na veće komade trebat će otprilike još 45 minuta. Kada je krumpir gotov, gotovo je i meso.
Dobar tek!