(Arhiva)
Jedno od tradicionalnih jela koje se nalaze na meniju za Uskrs zasigurno jest šunka u tijestu (naziva se i šunka u kruhu).
Recept je vrlo jednostavan i sličan pečenju kruha, a evo i kako je pripremiti da vam šunka ostane supersočna.
Sastojci:
Priprema:
U malo mlake vode razmrvite svježi kvasac i dodajte par žlica brašna. Dobro promiješajte da se sve sjedini, pokrijte krpom i pustite na toplom da se diže 15-ak minuta.
U veću posudu uspite oko pola kilograma glatkog brašna, napravite udubinu na sredini i ulijte dignuti kvasac.
Dodajte 3 žličice soli, 2 žlice ulja i malo mlake vode pa umijesite tijesto.
Postupno dodajte ostatak brašna i onoliko vode koliko je potrebno da tijesto ne bude ni premekano ni previše žilavo.
Tijesto dobro izmijesite dok ne postane glatko i elastično te se počne odvajati od stijenki posude.
Pokrijte krpom i ostavite oko sat vremena na sobnoj temperaturi da se tijesto digne.
Skuhajte šunku u većem loncu, tako da cijela bude prekrivena vodom. Da bi šunka zadržala sočnost, kad skuhate šunku, ostavite šunku da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala.
Izvadite iz vode i osušite papirnatim ubrusom.
Lim za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i nauljite.
Tijesto premijesite i prebacite na premazanu foliju i razvucite ga po cijeloj dužini lima, pa položite na sredinu šunku.
Šunku dobro omotajte tijestom i pazite da su svi dijelovi šunke prekriveni, pa stisnite tijesto da se ne odvoji od šunke za vrijeme pečenja.
Nakon toga, posebnom nauljenom folijom "preklopite" šunku u tijestu.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, i ako imate šunku od 1 kg, pecite sat vremena, ako imate šunku od 2 kg, pecite dva sata.
Zadnjih 20 minuta odmaknite foliju s vrha kruha kako bi poprimio lijepu boju i hrskavu koricu.
Kad je gotovo, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Još bolje je ovo jelo pripremiti dan ranije, jer će kruh upiti sokove od šunke pa će sve biti sočnije.
Režite na tanke šnite, a kao prilog možete poslužiti kuhana jaja i mladi luk.
Dobar tek!