KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Supersočna šunka u tijestu

| Autor: Glas Istre
(Arhiva)

(Arhiva)


Jedno od tradicionalnih jela koje se nalaze na meniju za Uskrs zasigurno jest šunka u tijestu (naziva se i šunka u kruhu).

Recept je vrlo jednostavan i sličan pečenju kruha, a evo i kako je pripremiti da vam šunka ostane supersočna.

Sastojci:

  • 1-2,5 kg rolane lopatice ili dimljene šunke
  • 600 g - 1 kg brašna (ovisi o veličini komada mesa)
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 3 žličice soli
  • 2 žlice ulja
  • 2-5 dcl mlake vode

Priprema:

U malo mlake vode razmrvite svježi kvasac i dodajte par žlica brašna. Dobro promiješajte da se sve sjedini, pokrijte krpom i pustite na toplom da se diže 15-ak minuta.

U veću posudu uspite oko pola kilograma glatkog brašna, napravite udubinu na sredini i ulijte dignuti kvasac.

Dodajte 3 žličice soli, 2 žlice ulja i malo mlake vode pa umijesite tijesto.

Postupno dodajte ostatak brašna i onoliko vode koliko je potrebno da tijesto ne bude ni premekano ni previše žilavo.

Tijesto dobro izmijesite dok ne postane glatko i elastično te se počne odvajati od stijenki posude.

Pokrijte krpom i ostavite oko sat vremena na sobnoj temperaturi da se tijesto digne.

Skuhajte šunku u većem loncu, tako da cijela bude prekrivena vodom. Da bi šunka zadržala sočnost, kad skuhate šunku, ostavite šunku da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala.

Izvadite iz vode i osušite papirnatim ubrusom.

Lim za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i nauljite.

Tijesto premijesite i prebacite na premazanu foliju i razvucite ga po cijeloj dužini lima, pa položite na sredinu šunku.

Šunku dobro omotajte tijestom i pazite da su svi dijelovi šunke prekriveni, pa stisnite tijesto da se ne odvoji od šunke za vrijeme pečenja.

Nakon toga, posebnom nauljenom folijom "preklopite" šunku u tijestu.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, i ako imate šunku od 1 kg, pecite sat vremena, ako imate šunku od 2 kg, pecite dva sata.

Zadnjih 20 minuta odmaknite foliju s vrha kruha kako bi poprimio lijepu boju i hrskavu koricu.

Kad je gotovo, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

Još bolje je ovo jelo pripremiti dan ranije, jer će kruh upiti sokove od šunke pa će sve biti sočnije.

Režite na tanke šnite, a kao prilog možete poslužiti kuhana jaja i mladi luk.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter