KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Sočno, neodoljivo ukusno i jednostavno – cannelloni

| Autor: Portal Glas Istre
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Ako imate koji sat vremena, ovo je recept za vas – cannelloni se pripremaju slično kao lazanje, receptura je vrlo jednostavna, a u kratkom vremenu napravit ćete jelo za bar četvoricu gladnih gurmana.

Sočna tjestenina punjena mješavinom mesa i kobasica i obložena bešamelom savršena je za obiteljski ručak ili pak kad pozovete društvo – stoga preporučamo da si spremit ovaj recept, jer je definitivno pun pogodak kad želite pripremiti jelo za veći broj osoba.

Cannellone možete pripremati svježe, ili pak kupiti gotove u trgovini. Ako kupujete gotove cannelone, smjesu ćete napuniti u oblikovanu tjesteninu uz pomoć male žličice. Ako radite svježe, onda na donju četvrtinu nanesite smjesu mesa i kobasica, te ih zarolajte.

I bešamel možete kupiti, a ako vam je draža domaća inačica i to ćete naći u receptu.

 

Sastojci za četiri osobe:

Za tjesteninu:

300 g brašna

3 jaja

 

Bešamel:

2,5 dcl mlijeka

25 g brašna

25 g maslaca

sol

muškatni oraščić

papar

 

Nadjev:

200 g kobasica

300 g mljevenog mesa (govedina)

2 jaja

100 g ribanog parmezana

maslinovo ulje

1 glavica luka

2-3 mrkve

2 dcl crnog vina

sol

papar

 

Završni sloj:

šalša (passata)

ribani sir (gauda ili slično)

 

Priprema:

Tjestenina:

U veću zdjelu stavite brašno i prethodno razmućena jaja, te mijesite rukama dok ne dobijete poprilično jednoličnu smjesu.

Zatim ga prebacite na radnu površinu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto koji ćete umijesiti u oblik kugle. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odmara oko 1 sat.

 

Bešamel:

Maslac ubacite u tavu i pustite da se rastopi. Zatim dodajte prosijano brašno i brzo promiješajte pjenjačom. Nakon što dobijete blago smeđu koru, ulijte i vruće mlijeko i nastavite miješati.

Začinite solju, paprom i dodajte naribani muškatni oraščić. Ostavite bešamel da se zgusne, neprestano miješajući, zatim ga prelijte u staklenu zdjelu i prekrijte plastičnom folijom.

 

Nadjev:

U tavu ulijte malo ulja, i na to stavite sitno nasjeckan luk i mrkvu, kratko izdinstajte te mljeveno meso. Skinite crijevo s kobasice, nasjeckajte i to također ubacite u tavu.

Kad meso promijeni boju, dodajte vino, te dinstajte još 10ak minuta.

Maknite s vatre i pustite da se ohladi, te dodajte jaja i dobro promiješajte.

 

Ako ste radili cannellone od svježeg tijesta, pomoću mašine za tijesto ili valjkom razvucite tijesto te napravite pravokutnike, na donju četvrtinu nanesite smjesu, zarolajte i slažite u dublji pleh.

Ako koristite kupovne cannellone, čajnom žličicom smjesu stavite u oblikovanu tjesteninu i slažite u pleh. Da vam smjesa ne bi ispadala na drugu stranu, «začepite» dlanom donji dio.

Kad ste složili napunjene cannelone, prelijte ih bešamelom, zatim šalšom i pospite ribanim sirom (gaudom ili slično).

U pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva stavite ovako pripremljene cannellone, i pecite 20-ak minuta.

Dobar tek!

 

Savjet:

Ovako pripremljeni cannelloni neodoljivi su za konzumaciju još topli, ali su jednako fini i nakon dan – dva. Ako vam je ostalo cannellona, kad se ohlade, stavite ih u hermetički zatvorenu posudu i pohranite ih u frižideru.

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter