Ilustracija (Pixabay.com)
Ako imate koji sat vremena, ovo je recept za vas – cannelloni se pripremaju slično kao lazanje, receptura je vrlo jednostavna, a u kratkom vremenu napravit ćete jelo za bar četvoricu gladnih gurmana.
Sočna tjestenina punjena mješavinom mesa i kobasica i obložena bešamelom savršena je za obiteljski ručak ili pak kad pozovete društvo – stoga preporučamo da si spremit ovaj recept, jer je definitivno pun pogodak kad želite pripremiti jelo za veći broj osoba.
Cannellone možete pripremati svježe, ili pak kupiti gotove u trgovini. Ako kupujete gotove cannelone, smjesu ćete napuniti u oblikovanu tjesteninu uz pomoć male žličice. Ako radite svježe, onda na donju četvrtinu nanesite smjesu mesa i kobasica, te ih zarolajte.
I bešamel možete kupiti, a ako vam je draža domaća inačica i to ćete naći u receptu.
Sastojci za četiri osobe:
Za tjesteninu:
300 g brašna
3 jaja
Bešamel:
2,5 dcl mlijeka
25 g brašna
25 g maslaca
sol
muškatni oraščić
papar
Nadjev:
200 g kobasica
300 g mljevenog mesa (govedina)
2 jaja
100 g ribanog parmezana
maslinovo ulje
1 glavica luka
2-3 mrkve
2 dcl crnog vina
sol
papar
Završni sloj:
šalša (passata)
ribani sir (gauda ili slično)
Priprema:
Tjestenina:
U veću zdjelu stavite brašno i prethodno razmućena jaja, te mijesite rukama dok ne dobijete poprilično jednoličnu smjesu.
Zatim ga prebacite na radnu površinu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto koji ćete umijesiti u oblik kugle. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odmara oko 1 sat.
Bešamel:
Maslac ubacite u tavu i pustite da se rastopi. Zatim dodajte prosijano brašno i brzo promiješajte pjenjačom. Nakon što dobijete blago smeđu koru, ulijte i vruće mlijeko i nastavite miješati.
Začinite solju, paprom i dodajte naribani muškatni oraščić. Ostavite bešamel da se zgusne, neprestano miješajući, zatim ga prelijte u staklenu zdjelu i prekrijte plastičnom folijom.
Nadjev:
U tavu ulijte malo ulja, i na to stavite sitno nasjeckan luk i mrkvu, kratko izdinstajte te mljeveno meso. Skinite crijevo s kobasice, nasjeckajte i to također ubacite u tavu.
Kad meso promijeni boju, dodajte vino, te dinstajte još 10ak minuta.
Maknite s vatre i pustite da se ohladi, te dodajte jaja i dobro promiješajte.
Ako ste radili cannellone od svježeg tijesta, pomoću mašine za tijesto ili valjkom razvucite tijesto te napravite pravokutnike, na donju četvrtinu nanesite smjesu, zarolajte i slažite u dublji pleh.
Ako koristite kupovne cannellone, čajnom žličicom smjesu stavite u oblikovanu tjesteninu i slažite u pleh. Da vam smjesa ne bi ispadala na drugu stranu, «začepite» dlanom donji dio.
Kad ste složili napunjene cannelone, prelijte ih bešamelom, zatim šalšom i pospite ribanim sirom (gaudom ili slično).
U pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva stavite ovako pripremljene cannellone, i pecite 20-ak minuta.
Dobar tek!
Savjet:
Ovako pripremljeni cannelloni neodoljivi su za konzumaciju još topli, ali su jednako fini i nakon dan – dva. Ako vam je ostalo cannellona, kad se ohlade, stavite ih u hermetički zatvorenu posudu i pohranite ih u frižideru.