KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Obožavani mesni umak koji se uz mali trik može iskoristiti na pet različitih načina

| Autor: Glas Istre
Umak bolognese (Ilustracija Pixabay)

Umak bolognese (Ilustracija Pixabay)


Umak bolognese tradicionalno je jelo iz Italije, iz grada Bologne, koje se često nađe i na stolovima u hrvatskim domaćinstvima.

Riječ je o umaku od sočnih rajčica, mljevenog mesa, povrća i začina. Obično se poslužuje uz tjesteninu – od tagliatela i špageta do lazanja, no može se iskoristiti na brojne druge načine, piše portal zadovoljna.hr.

SASTOJCI:

1 kg mljevenog mesa (junetina, svinjetina ili miješano)

2 velike konzerve rajčice/pelata od 800 ml

4 žlice koncentrata rajčice

3 stapke celera

3 mrkve

2 luka

4-5 češnja češnjaka

2 lovorova lista

2 žlice mediteranske mješavine začina

1 čaša bijelog vina

1 žlica šećera

sol i papar po želji

biljno ulje za pirjanje

PRIPREMA:

U loncu na malo ulja prepirjajte mljeveno meso dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno 10-ak minuta.

Uklonite meso iz lonca, a na preostaloj masnoći prepirajajte luk narezan na kockice dok ne omekša.

Dodajte očišćene kockice mrkve i celera i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta uz redovito miješanje.

Dodajte nasjeckani češnjak, pirjajte oko jedne minute.

Sve podlijte bijelim vinom. Kuhajte dok ne ispari alkohol.

Dodajte koncentrat rajčice i rajčicu iz konzerve. Sve dobro promiješajte.

Upotrijebiti, dakako, možete i svježu rajčicu. Na donjoj strani svježe rajčice nožem napravite iks pa je stavite blanširati u vruću vodu na minutu-dvije. Potom nožem ogulite rajčice prije nego što ih usitnite i stavite u umak bolognese.

U lonac dodajte lovorove listove, mediteransku mješavinu začina i šećer.

Vratite u lonac i mljeveno meso.

Smanjite temperaturu na lagano, poklopite i pustite da se okusi sljube oko jedan do dva sata. Talijani tvrde da je umak finiji što se duže termički obrađuje na štednjaku.

Povremeno provjeravajte stanje umaka i promiješajte. Ako primijetite da vam nedostaje tekućine, podlijte sve zajedno s nešto mesnog temeljca.

Na kraju kuhanja provjerite okuse i dodajte soli i papra po želji. Izvadite lovorove listove iz lonca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter