Dalmatinska peka (Foto: Sail Croatia)
Peka, u Istri poznatija kao čeripnja, prava je poslastica koja se obično priprema za veće društvo, a s nižim temperaturama pravi je gušt okupiti se uz ognjište i uživati u delicijama pripremljenim po traidicionalnim recepturama.
Tradicionalni dalmatinski recept za pripremu peke donosi renomirani kuhar Ivan Pažanin, a o načinu pripreme snimljen je i video s Ivanom Pažaninom i Lucijom Vrkić. Iz Sail Croatia izradili su, osim videa, i infografiku za bolje baratanje u pripremi tog tradicionalnog damatinskog jela.
Prije nego što krenete s kuhanjem, morat ćete zagrijati pećnicu, ili zapaliti ugljen u kaminu ili na betonskoj površini najmanje sat i pol prije kuhanja, dok se ne zagrije na temperaturu od najmanje 350ºC / 660ºF. Znat ćete da je spremno za početak kuhanja kad g ugljen počne dobivati pepeljastu boju.
Vrijeme kuhanja: 1h 20 minuta
Sastojci za 8 osoba:
Priprema:
Hobotnicu valja temeljito očistiti prije kuhanja - ako imate veći primjerak, nasjeckajte je na komade za posluživanje, počevši od krakova i ulazeći u dio tijela.
Ako je vaša hobotnica manje veličine, može se dodati u cijelosti ili prepoloviti.
Peku (čeripnju) nauljite maslinovim uljem i posložite narezani krumpir.
Dodajte mrkvu, papriku, luk i češnjak te začinite solju i paprom po ukusu (pripazite koliko soli koristite jer će hobotnica puštati sol dok se kuha)
Začinite s još malo maslinovog ulja po vrhu.
Hobotnicu stavite na vrh i lagano pritisnite da se sjedini.
Na vrh dodajte lovorov list i grančicu ružmarina.
Pokrijte poklopcem i stavite u peć.
Poklopac peke prekrijte u potpunosti žarom.
Nakon 45 minuta kuhanja, izvadite peku, pažljivo uklonite poklopac, i lagano sve promiješajte.
Izlijte višak tekućine, ako je ima, i zalijte bijelim vinom.
Nakon dodavanja vina, poklopite peku i nastavite peći još 30 minuta.
Pažljivo uklonite žar s poklopca, skinite poklopac i servirajte jelo
Dobar tek!
Savjet: Savršen "pratitelj" uz ovo jelo je svježe pečeni kruh.
Izvor: Sail Croatia