Piadina (Snimila Tea Tidić)
Bilo da želite nešto lagano za ručak, marendu ili za ponijeti na plažu ili u šetnju - ako su vam dosadili sendviči - onda morate isprobati ovo superjednostavno jelo koje se često nudi u Italiji - piadine.
Naziv za ovo jelo dolazi od grčke riječi za pogaču, a zapravo je riječ o palačinki napravljenoj od pšeničnog brašna, vode i masnoće koju napunite - čime god želite. Tradicionalno se spravlja u talijanskoj regiji Emilia Romagna, no može se naći diljem Italije.
Tijesto za piadinu možete napraviti sami ili pak koristiti već kupljene tortilje. Ipak, neka pravila pri spravljanju piadine valja poštovati, a evo i detalja:
Sastojci:
Priprema:
Tortilje malo podgrijte u tavi, da postanu lagano hrskave.
Na polovicu tortilje namažite krem sir ili mascarpone, pa složite tanke kriške pomidora, šunku, pršut ili dimljeni losos (po vašem izboru) i na to narežite kriške mozarelle te bogato prekrijte rukolom ili radičem.
Ovo osvježavajuće i lagano jelo idealno je za ljetne vrućine, a ovaj recept je samo okviran - u piadinu možete ubaciti što god vam se sviđa, samo pripazite da ne pretjerate s nadjevom - važno je da je taman na mjeru kad zagrizete.
Dobar tek!