KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Bosanski lonac - ukusno i jednostavno tradicionalno jelo

| Autor: Glas Istre
Bosanski lonac (Snimio Danilo Memedović)

Bosanski lonac (Snimio Danilo Memedović)


Izvorno, bosanski lonac je tradicionalno jelo bosanskih rudara.

Riječ je o izvorno skromnom jelu, za koje ne postoji originalni recept - jer zapravo je koristi što se ima, no u osnovi kombinacija mesa i povrća koja se dugo i polagano kuha.

Stoga sastojke koje donosimo slobodno prilagodite svom ukusu.

 

Sastojci:

  • 400 g svinjetine
  • 400 g junetine
  • 3 glavice luka
  • 5 češnja češnjaka
  • sol
  • papar
  • manja glavica svježeg kupusa
  • 3 krumpira
  • 3 mrkve
  • manji korijen celera s listom
  • korijen peršina s listom
  • 2 svježe paprike (po izboru - crvena, zelena, žuta)
  • 1 patlidžan
  • mahune
  • 5 rajčica
  • ulje ili mast
  • 0,5 l bijelog vina
  • voda

 

Priprema:

Meso narežite na veće komade, kupus na šire rezance, krumpir na osmine ili četvrtine, mrkvu, celer i peršin na veće kolutove, a lišće peršina i celera krupno nasjeckajte.

Patlidžan i paprike narežite na veće kockice, a rajčice na veće kriške. Ako želite možete dodati još i mrkve ili neko drugo povrće koje imate pri ruci - što više različitog povrća koristite, to će vam ukus biti bogatiji.

Bosanski lonac možete kuhati na štednjaku, ali i u pećnici. Jednostavnija varijanta je u pećnici, pa izaberite duboku i široku posudu koju možete poklopiti.

Meso narezano na veće komade, slažite na dno posude. Na meso sad slažite povrće redom koji želite, pa ponavljajte slojeve mesa i povrća dok sve ne potrošite, a završite s rajčicom. Svaki red posolite i popaprite, a kad ste sve složili, zalijte vinom i vodom da prekrijete sve sastojke, a istovremeno da ostane par centimetara do ruba posude da vam se sadržaj tijekom kuhanja ne prelije.

Lonac stavite na štednjak, pa kad zakuha, poklopite i stavite u pećnicu ugrijanu na 180 stupnjeva. Ako nemate posudu s poklopcem, pokrijte posudu papirom za pečenje i zavežite kuhinjskom špagom.

Pecite u pećnici 3 i pol do 4 sata.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter