Torta od badema i skute (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)
Bademi su među najpoznatijim i najtraženijim orašastim voćem, a zasluge tome svakako treba pripisati i njihovoj nutritivnoj vrijednosti i nizu pozitivnih učinaka koje njihova konzumacija ima na ljudsko zdravlje.
Bademe se može jesti sirove ili pečene, a od njih se radi i bademovo mlijeko, ulje, brašno i pasta, poznata pod nazivom marcipan.
Sastojci:
Priprema:
Od svih navedenih sastojaka umijesimo tijesto, tijesto utisnemo u kalup za tortu, vlažnim rukama možemo poravnati tijesto. Tortu pečemo na 200 C oko 40 minuta.
Dobar tek!
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/.