GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Mini tart od maline na istarski

| Autor: Sandra Živolić
Mini tart od maline na istarski (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Mini tart od maline na istarski (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

 

Sastojci za 6 osoba

Tijesto

  • 90 g maslaca
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 g soli
  • 69 g brašna

 

Coulis od maline

  • 200 g malina
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 cl soka od limuna
  • 2 g želatine

 

Krema od vanilije

  • 0,25 l mlijeka
  • 30 g šećera
  • 20 g gustina
  • 18 g brašna
  • 2 žumanjka
  • 30 g meda
  • 2 g želatine u listu
  • 0,05 l slatkog vrhnja

 

Biskvit sa maslinovim uljem:

  • 1 jaje
  • 25 g šećera
  • 60 g brašna
  • Maslinovo ulje

 

Priprema:

Tijesto :

Lagano miksamo maslac sa šećerom u prahu, smjesu dobro ohladimo te dodamo jedno po jedno jaje, brašno i sol. Tijesto koristimo rasporedimo u kalup za tart i pečemo 20 minuta na

150 stupnjeva.

Coulis od maline:

Maline, šećer u prahu, limunov sok i 2 žlice vode kuhamo na laganoj vatri dok se šećer ne otopi (oko 3 - 5 minuta), maknemo s vatre i miksamo štapnim mikserom, umak pasiramo kroz sito te dodamo želatinu. Umak izlijemo na podlogu i pustimo da se stegne.

Krema od vanilije:

Mlijeko stavimo kuhati sa šećerom, posebno miješamo žumanjke s brašnom i škrobnim brašnom te malo mlijeka. Na pripremljenu smjesu ulijemo procijeđeno mlijeko i kuhamo na laganoj vatri dok se zgusne. U kremu dodamo namočenu želatinu te ohladimo u hladnjaku, dodamo med i miješamo. U ohlađenu kremu dodamo tučeno slatko vrhnje.

Biskvit sa maslinovim uljem:

Jaje miksamo sa šećerom, dodamo maslinovo ulje i par kapi zelene boje, na kraju umiješamo prosijano brašno. Biskvit ravnomjerno rasporedimo na masni papir i pečemo oko 6 minuta na 180 stupnjeva Celzijusa.

Slaganje tarta:

U pečenu košaricu položimo oblikovani coulis od maline, biskvit sa maslinovim uljem te kremu od vanilije. Na vrh tarta štrcamo kremu te dekoriramo malinama.

 

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter