Mini tart od maline na istarski (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Sastojci za 6 osoba
Tijesto
Coulis od maline
Krema od vanilije
Biskvit sa maslinovim uljem:
Priprema:
Tijesto :
Lagano miksamo maslac sa šećerom u prahu, smjesu dobro ohladimo te dodamo jedno po jedno jaje, brašno i sol. Tijesto koristimo rasporedimo u kalup za tart i pečemo 20 minuta na
150 stupnjeva.
Coulis od maline:
Maline, šećer u prahu, limunov sok i 2 žlice vode kuhamo na laganoj vatri dok se šećer ne otopi (oko 3 - 5 minuta), maknemo s vatre i miksamo štapnim mikserom, umak pasiramo kroz sito te dodamo želatinu. Umak izlijemo na podlogu i pustimo da se stegne.
Krema od vanilije:
Mlijeko stavimo kuhati sa šećerom, posebno miješamo žumanjke s brašnom i škrobnim brašnom te malo mlijeka. Na pripremljenu smjesu ulijemo procijeđeno mlijeko i kuhamo na laganoj vatri dok se zgusne. U kremu dodamo namočenu želatinu te ohladimo u hladnjaku, dodamo med i miješamo. U ohlađenu kremu dodamo tučeno slatko vrhnje.
Biskvit sa maslinovim uljem:
Jaje miksamo sa šećerom, dodamo maslinovo ulje i par kapi zelene boje, na kraju umiješamo prosijano brašno. Biskvit ravnomjerno rasporedimo na masni papir i pečemo oko 6 minuta na 180 stupnjeva Celzijusa.
Slaganje tarta:
U pečenu košaricu položimo oblikovani coulis od maline, biskvit sa maslinovim uljem te kremu od vanilije. Na vrh tarta štrcamo kremu te dekoriramo malinama.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/