GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Krem juha od koprive

| Autor: Sandra Živolić
Krem juha od koprive (Foto: Strukovna škola Eugena  Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale  Eugen Kumičić Rovigno)

Krem juha od koprive (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Krem juha od koprive savršen je način da se stopite s prirodom i iskoristite bar dio onoga što nam   Zemlja još uvijek nesebično daje.

Kopriva je biljka na koju ćete naletjeti gdje god se u prirodi okrenete. I ne libite se ubrati koji stručak i napraviti ukusnu juhu, kajganu, domaću pitu ili pak čaj.

Za pripremu bilo kakvog jela od koprive, koprive berite tako da uberete samo mlade vrhove. Tako ćete dobiti najukusniji dio biljke, a ostaviti ćete mogućnost da se regenerira.

Za koje god jelo od kopriva se odlučite, sigurno nećete pogriješiti. Okrijepit ćete tako svoj organizam, na neki ga način očistiti, a pritom ćete svakako uživati u ukusnom zalogajima. Rukavice na ruke i u potragu za mladim koprivama.

 

Sastojci:

  • 300-400 g kopriva
  • 1 stručak mladog luka
  • maslinovo ulje
  • 2 krumpira
  • 1 režanj češnjaka
  • 1,5 l temeljca (pileći, povrtni…)
  • sol
  • papar
  • 4 žlice kiselog vrhnja

 

Priprema:

Ubrane vrhove kopriva dobro oprati i očistiti od eventualnih bubica. Napravite ovo u nekoliko voda i budite temeljiti. Opranu koprivu kratko blanširajte u kipućoj vodi.

Ocijediti i ohladiti. Narezati ocijeđenu koprivu na sitno. Nije bitno koliko će kopriva biti sitna jer ćete juhu ionako na kraju miksati štapnim mikserom.

Na maslinovom ulju pržiti sitno sjeckan mladi luk, dodati nasjeckan češnjak. Zaliti sve temeljcem. Dodati tada krumpir narezan na kockice i koprivu, te naravno začine. Sol, papar po želji.

Kuhati juhu 20-ak minuta ili dok se krumpir ne skuha.

Tada juhu izraditi štapnim mikserom, dodati i kiselo vrhnje, provjeriti kakvog je okusa pa eventualno dodati začina.

Kao prilog možete nasjeckati stari kruh na sitne kockice i kratko ga zapeći da bude hrskav pa ćete dobiti domaće krutone od kruha koji najbolje pašu uz krem juhu.

 

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter