Creme brulee s lavandom (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Sastojci:
Priprema:
Mlijeko, vrhnje, vanilin šećer i limunovu koricu kuhamo sa lavandom. Pustimo da infuzira 3-4 sata. Zagrijati do točke vrenja te malo ohladiti.
Žumanjke miksati sa šećerom, te dodati toplu mješavinu mlijeka i vrhnja. Smjesu procijedimo te rasporedimo u posudice. Staviti zdjelice na lim za pečenje. Dodati vruću vodu tako da su zdjelice 2/3 pod vodom te pustiti da se peče 25 do 30 minuta u zagrijanoj pećnici.
Izvaditi iz posude, pustiti da se ohladi i držati u hladnjaku do upotrebe. Posipati kremu šećerom. Plamenikom topiti šećer dok ne porumeni.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/