Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Kremasta i sočna carbonara

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Sastojci:

2 velika jaja sobne temperature

2 velika žumanjka

75 g naribanog Pecorino Romano sira, plus dodatak za posluživanje

75 g naribanog parmezana

1 žlica maslinovog ulja

100 g guancialea (slanina od svinjskih obraza s visokim postotkom masnoće), pancete ili slanine, narezane na sitne kockice

¾ kutije špageta

sol, papar

Priprema:

Napunite lonac vrućom vodom i posolite. Ostavite sa strane.

U metalnoj ili staklenoj posudi umutite jaja, žumanjke, Pecorino Romano sir i parmezan. Začinite s prstohvatom soli i izdašnom količinom crnog papra.

Stavite vodu da zakuha. Za to vrijeme zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte svinjetinu i pržite dok se mast ne otopi i postane hrskava, ali ne previše. Maknite s vatre i ostavite sa strane.

Dodajte tjesteninu u vodu i kuhajte dok ne bude al dente. Neposredno prije nego što je tjestenina spremna, zagrijte guanciale u tavi, ako je potrebno. Odvojite 237 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim ocijedite tjesteninu i dodajte u tavu na laganoj vatri. Miješajte oko minutu.

Vruću tjesteninu stavite u zdjelu za serviranje. Umiješajte smjesu od sira, dodavajući malo rezervirane vode od tjestenine za kremastiju teksturu. Razdjelite tjesteninu na tanjure, posipajte s naribanim Pecorino sirom i paprom te poslužite.

Izvor: Indeks Recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter