KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Kremaste mesne okruglice s pestom od sušenih rajčica

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kremaste mesne okruglice od pesta sa sušenim rajčicama kombiniraju bogate okuse s mekim, sočnim okruglicama, a sve je preliveno slatkim kremastim umakom.

Ovo je jelo idealno za ugodnu obiteljsku večeru ili pak impresioniranje gostiju – uz minimalan trud.

Pesto također možete veoma jednostavno i brzo sami napraviti kod kuće, a okusom će se definitivno isplatiti puno više od kupovnog.

Sastojci

Za pesto od sušenih rajčica:

  • 60 g sušenih rajčica u ulju (ocijeđenih)
  • 12 g svježih listova bosiljka
  • 25 g parmezana (naribanog)
  • 2 češnja češnjaka
  • 35 g pinjola (ili oraha)
  • 60 ml maslinovog ulja (ili ulja od sušenih rajčica)
  • sol i papar (po ukusu)

Za mesne okruglice:

  • 500 g mljevene junetine (ili mješavine junetine i svinjetine)
  • 54 g krušnih mrvica
  • 25 g parmezana (naribanog)
  • 1 veće jaje

Za umak:

  • vrhnje za kuhanje
  • temeljac (pileći ili povrtni)

Priprema

U sjeckalici pomiješajte sušene rajčice, svježi bosiljak, parmezan, češnjak i pinjole (ili orahe). Pulsirajte smjesu dok se sve ne usitni.

Dok blender radi, polako ulijevajte maslinovo ulje dok pesto ne postane glatke konzistencije.

Kušajte i po potrebi začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Kada postignete željenu gustoću i kad je pesto gotov, ostavite ga sa strane.

Potom, uzmite veliku zdjelu i u njoj pomiješajte mljeveno meso, krušne mrvice, parmezan, jaje, 2 žlice pesta kojeg ste prethodno napravili, nasjeckani luk, mljeveni češnjak, origano, sol i papar.

Rukama lagano miješajte dok se smjesa ne sjedini. Izbjegavajte pretjerano miješanje kako bi mesne okruglice ostale mekane.

Smjesu podijelite u mesne okruglice (ispasti će vam približno 20-24 komada).

Kada ste to napravili, zagrijte dvije žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.

Dodajte mesne okruglice u serijama kako biste izbjegli prenatrpanost. Pecite ih povremeno okrećući, dok ne porumene sa svih strana i dok se ne ispeku, oko 8-10 minuta.

Izvadite mesne okruglice iz tave i ostavite na tanjur.

U istu tavu po potrebi dodajte 1 žlicu maslinovog ulja na kojem ćete pirjati nasjeckani luk na srednje jakoj vatri par minuta dok ne postane staklast.

Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još jednu minutu dok ne zamiriše.

Umiješajte pola šalice pesta od sušenih rajčica i kuhajte par minuta da se okusi stope.

Ulijte gusto vrhnje i temeljac, miješajući da se sjedini. Pustite smjesu da lagano kuha.

Umiješajte naribani parmezan dok se ne otopi i umak postane gladak. Kušajte i prema potrebi začinite solju i paprom.

Pažljivo dodajte kuhane mesne okruglice natrag u tavu s umakom. Žlicom prelijte umak preko mesnih okruglica da ih obložite i pustite ih da se krčkaju u umaku 5-7 minuta.

Po želji ukrasite listićima svježeg bosiljka i poslužite vruće uz tjesteninu, rižu, pire krumpir ili s hrskavim kruhom.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter