gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Cipal alla Limoncello

| Autor: The Outlaw Chef


1963. godine monsieur Pierre Boulle napisao je roman "Planet Majmuna" po kojemu su kasnije snimili nekoliko inačica filma. Radnja ide otprilike ovako:
Svemirski brod s ljudskom posadom nakon (na izgled) dugačkog putovanja brzinom svjetlosti dok su astronauti bili u stanju duboke hibernacije ruši se u jezero nepoznatog planeta. Astronaut izlazi iz broda te počinje istraživati planet. S druge strane vremena i prostora u nekom drugom vremenskom slijedu mladi umjetnik i kuhar čiji su inicijali Z. T.

Ulazi u jedan od autokampova koji se nalaze u blizini Pule s namjerom da tamo brojnim turistima počne pripremati ukusnu hranu. Vratimo se sad našem astronautu: Dok je istraživao planet, napala ga je grupa majmuna na konjima naoružana mrežama i puškama. Astronauta su zarobili i odveli ga u svoj grad. Neistovremeno u drugim vremenskom kontinuumu, naš je kuhar Z. T. jedne ljetne večeri, okružen brojnim gladnim turistima u auto kampu koji zahtijevaju mnoštvo ukusnih jela.

Z. T. pali roštilj i stavlja veće količine mesa na njega nek se dimi... U drugom vremenu i prostoru astronaut uspijeva pobjeći iz zatočeništva te se skriva u "zabranjenoj zoni grada " u jednoj spilji. S druge je strane naš Z. T. ispekao prve ture mesa i dao znak konobaru da ih odnese gostima. Iako djeluje ukusno, izgleda da gosti nisu baš zadovoljni mesom s roštilja. Što sad? Mjesta za pogrešku nema. Z. T. se lukavo dosjeti sljedećeg plana: Uz to isto meso dimljeno na žaru dodat će besplatno po šaku prženog pommesa "iz vrećice" i po veliku jušnu žlicu "ugostiteljske majoneze " iz kante...

Dolazi do promjene radnje i raspoloženja gostiju. Sada su zadovoljni tim istim mesom a neki naručuju i ponovo te iste porcije. Z. T. je uspio. Gosti su sretni i siti... Prodao je sve meso predviđeno za idućih nekoliko dana u jednoj noći uz pomoć šake pommesa i žlice majoneze. Reklo bi se da je Z. T. neka vrsta konceptualnog umjetnika, nahranio je mase i priuštio vrlo zanimljivu predstavu unutar vremena i prostora. Vratimo se astronautu na onom planetu.

On nakon što je potjera stigla do spilje u kojoj se astronaut skrivao, on uspijeva pobjeći do obale mora. Sada bježi u panici, tijela prožetog adrenalinom, trči po velikoj pješčanoj plaži sve dok se nije odjedanput "ukipio" i stao gledati u ostatke neke velike građevine i ubrzo prepoznaje obrise građevine i shvaća da se radi o ostatcima "Kipa slobode" koji je bio simbol New Yorka u Americi. U trenutku shvaća da je nepoznat planet zapravo planet Zemlja u post-apokaliptičkoj budućnosti, baca se na koljena i viče, izražavajući očaj i bijes zbog ljudi koji su uništili vlastiti planet.

Za razliku od astronauta Z. T. je uspio u svojoj misiji, slobodno možemo reći da je on kao iskusni kuhar zapravo - "gastronaut". Astronaut nije uspio u misiji, ali je uspio na kraju priče shvatiti gdje se nalazi. ... Ja sam upravo na kavi u gradu s Z. T. om i nakon što mi je ispričao ovu svoju priču, dobio sam inspiraciju da ju napišem kao uvod u svoj recept. "Nakon ove moje dogodovštine, stavi kao recept neko mesno jelo s roštilja", kaže mi ljubaznim i smirenim tonom Z. T.

Odgovorio sam mu da ću usporediti njegovu priču s pričom jednog astronauta. ... Dolazim u svoj dom i ulazim u kuhinju. Hm... da napravim neko mesno jelo. Da, to bi bilo u skladu sa svjesnim razmišljanjem kao reakcija na njegovu priču. Ali budući da Art Brut Cuisine počiva na podsvijesti, a ne na svijesti - da vidimo što će mi ova priča donijeti "s druge strane ogledala" ...

Dakle što je suprotno od mesa? Pa valjda morska riba, morsko meso. Dakle odlučujem se za ribu cipla, tu zanemarenu sortu koju su "naši stari" voljeli jesti. Pred kućom mi u dvorištu raste limun, a već ima i plodove. Ovaj se put odlučujem za cjelokupan tretman ribe u limunu. Koristit ću od limuna gotovo sve. Svježi limunov list, koji će jelu dati blagu svježinu, limunov sok koji će ribljem mesu dati jačinu i naribanu koricu limuna koja će okus jela podići nekoliko centimetara u zrak i zavrtjeti vaše nepce.

Uz blagoslov s maslinovim uljem rezultirat će zanimljivom kombinacijom blagih gotovo identičnih aroma koje će uljuljkati duh uz blagi osmjeh na Vašem cijenjenom licu... Što čekamo? Zaronimo u ovaj na izgled jednostavan ali zabavan recept...

Cipal alla LimoncelloCipal alla Limoncello

Sastojci za 4 osobe

  • Četiri ribe cipla po cca 25 dkg svaki
  • Cca 1 kg krumpira
  • 0,5 kg cherry pomidora
  • 10-ak svježih limunovih listova
  • Jedan limunov plod
  • Trećina čajne žličice papra
  • Pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • Jedna i pol jušna žlica maslinovog ulja

Priprema

Ribu očistite, isperite u svježoj vodi osušite kuhinjskim ubrusom i utrljajte ju maslinovim uljem i cvijetom morske soli. Krumpir dobro isperite u vodi, osušite ga pa sa korom narežite na kolutiće.

Na pleh za pečenje posložite krumpir i ribu. Prelijte s malo maslinovog ulja pa stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Nakon 15 minuta izvadite pleh s ribom i krumpirom na kratko iz pećnice, pa dodajte još 0,5 kg cijelih cherry pomidora. Krumpir popaprite i posolite.

Između ribe posložite desetak svježih limunovih listova (vidi fotografiju) pa ribu prelijte sa svježe iscijeđenim limunovim sokom. Vratite pleh s ribom i krumpirom u zagrijanu pećnicu pa nastavite peći još nekih 40-ak minuta na istoj temperaturi (180 stupnjeva Celzijusa).

Nakon 40 minuta izvadite pleh s ribom krumpirom i cherry pomidorom iz pećnice pa po ribi naribajte koricu limuna i malo ju poprskajte s par kapi maslinovog ulja. Pričekajte 3 do 5 minuta da malo odstoji i da eterika maslinovog ulja i naribane limunove korice uslijed temperature jela počne djelovati, pa servirajte jelo na tanjur... Dobar Vam tek, dragi moji ljudi... Vaš Outlaw.

The Outlaw ChefThe Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter