Ilustracija (Pexels)
Jela poput variva se obično povezuju s hladnijim godišnjim dobima. Ali ne i ovo!
Zahvaljujući limunu i svježem začinskom bilju, prekrasno je laganog okusa, a Crème fraîche osigurava savršenu dozu kremaste teksture.
Kombinacija sa špinatom, mrkvom i piletinom jednostavno je savršena, ugodno zasitna i zdrava u isto vrijeme!
Zagrijte 500 ml vode. Mrkvu ogulite i dijagonalno narežite na tanke ploške. Narežite luk na četvrtine i narežite na tanke trakice. Češnjak sitno nasjeckajte. Pileće filete narežite na komade od 2 cm.
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu s poklopcem. Pirjajte orzo, mrkvu, luk i češnjak 2-3 minute i prelijte s 500 ml vrele vode.
Umiješajte temeljac, papriku i 0,5 žličice soli. Dodajte piletinu, prokuhajte i kuhajte poklopljeno 10-12 minuta dok orzo ne omekša, a meso više ne bude ružičasto. Povremeno promiješajte.
Limun operite u vrućoj vodi i sitno naribajte 1 žličicu kore. Narežite limun na četvrtine.
Po potrebi mladi špinat narežite na manje komade i dodajte u varivo na kraju kuhanja.
Umiješajte koricu limuna, sok od 2 četvrtine limuna i crème fraîche.
Začinite po ukusu solju, paprom i malo origana.
Varivo od piletine i limuna rasporedite po tanjurima, pospite nasjeckanim peršinom i ukrasite s preostalim četvrtinama limuna.
Dobar tek!