Ilustracija (Pexels)
Iako na prvu možda i ne razmišljate o Češkoj kao gastro prijestolnici (pivo se ovdje ne ubraja), mogli biste se ugodno iznenaditi širokom lepezom tradicionalnih čeških jela. Bilo da se radi o juhama ili gulašima, svako nepce može pronaći nešto za sebe.
Danas vam donosimo recept za bramboraky - izrazito jednostavne, a ukusne, tradicionalno češke palčinke koje se rade od krumpira. Možete ih servirati s kiselim kupusom, mesom ili vrhnjem kao dodatkom.
Krumpir operite, ogulite, oribajte i iscjedite, slaninu narežite na kockice, a jaja umutite. U lonac ulijte mlijeko i pričekajte da zavrije.
Dok mlijeko kuha, u umućena jaja protisnite češnjak, dodajte sol i papar, piment, majčinu dušicu i umutite pjenjačom. Dok mutite, postupno dodajte brašno i pazite da ne ostanu grudice.
Uzavrelo mlijeko prelijte preko naribanog krumpira pa dodajte mješavinu brašna, začina i jaja te slaninu i sve dobro promiješajte. Žlicom vadite dio po dio smjese i "hrpice" stavite u vrelo ulje i pecite 3 do 4 minute sa svake strane. Kada su bramboraky gotovi, izvadite na ubrus da se upije višak masnoće.
Dobar tek!
Izvor: Fini recepti