Ilustracija (iStock)
Ljubitelji slatkog teško će odoljeti kremastom, slatkom tiramisuu.
Kombinacija piškota natopljenih kavom, mascarponea i kakaa jednostavno je nenadmašna i poznata u cijelom svijetu kao simbol talijanskog slastičarstva.
Ali zašto jednostavno ne modificirati standardni recept i dodati čokoladni sloj pistacija?
Neodoljivi miris daje tiramisu posebnu primamljivost i zajamčeno će vam pružiti senzualno iskustvo okusa.
Za izradu kreme listiće želatine namočite u hladnoj vodi pet minuta. Nasjeckajte čokoladu na sitne komadiće i otopite je u posudi na pari. Odvojite jaja. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg – uz dodavanje šećera.
Tucite žumanjke s jednom do dvije žlice vode u posudi iznad vruće pare oko pet minuta da nastane gusta topla pjena.
Maknite posudu pa prvo umiješajte namočenu i ocijeđenu želatinu i otopite je u toploj pjeni od žumanjaka pa umiješajte tekuću čokoladu i mascarpone.
Na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pomiješajte espresso s likerom od badema. Polovicu piškota s obje strane kratko umočite u smjesu espressa i stavite u posudu za pečenje odgovarajuće veličine obloženu folijom.
Odozgo premažite oko pola čokoladne kreme. Preostale piškote također kratko umočite i stavite na kremu. Odozgo premažite preostalom čokoladnom kremom.
Ohladite tiramisu u hladnjaku oko dva sata. Neposredno prije posluživanja tiramisu preokrenuti na tanjur za posluživanje i posuti prvo kakaom u prahu, a zatim mljevenim pistacijama. Dobar tek!