KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Francuska juha od luka

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Francuska juha od luka jedno je od onih jela koja spajaju jednostavne sastojke u bogat okus.

Karamelizirani luk, aromatični temeljac i mirisni začini čine je savršenim toplim obrokom, a hrskavi kruh s otopljenim sirom daje joj neodoljivu završnicu.

Idealna je za hladnije dane kada želite nešto zasitno i ukusno, a priprema je dovoljno jednostavna i za početnike u kuhinji.

Sastojci

  • 200 g sira (gruyere i sl.)
  • 60 g parmezana
  • 6 kriški duguljastog kruha
  • 4 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice suhog desertnog vina (šeri, porto, madeira)
  • 1,2 l mesnog temeljca
  • 1 velika glavica luka
  • 1 žličica suhe majčine dušice
  • sol i papar po želji
  • peršin

Priprema

U loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje pa dodajte na tanke ploške nasjeckan luk i povremeno miješajte dok ne omekša i postane proziran.

Ulijte mesni temeljac, desertno vino i dodajte majčinu dušicu, posolite i popaprite. Kuhajte juhu 30 minuta na srednjoj vatri.

Zagrijte pećnicu na 200 °C, a kruh narežite na kriške pa ga tostirajte ili popecite na tavi.

Ulijte juhu u vatrostalne posudice i u svaku stavite po jednu krišku francuskog kruha, na njih položite kriške sira i pospite ribanim parmezanom. Zapecite ispod gornje rešetke dvije do tri minute, dok rubovi ne porumene. Poslužite vruće sa svježe nasjeckanim peršinom.

Dobar tek!

Izvor: Punkufer.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter