Ilustracija (iStock)
Postoji niz načina na koje se ovo tradicionalno jelo može pripremiti.
Primjerice, originalni grčki recept koristi namirnice kao što su patlidžani i janjetina, no u našim krajevima najpopularnija je musaka s krumpirom i mljevenim mesom.
Musaka od krumpira zasitno je jelo koje će vas dugo držati sitima.
Za pripremu je potrebno izdvojiti samo sat vremena.
Sastojci:
Priprema:
U široku tavu ili lonac pospite malo ulja da pokrije dno, dodajte narezani luk i češnjak te pirjajte dok ne omekša. Zatim dodajte mljeveno meso te dinstajte 10-15 minuta uz stalno miješanje, dok ne promijeni boju sa svih strana. Dodajte sol, papar i crvenu papriku po želji i maknite s vatre.
Ogulite krumpir, operite ga pa narežite na ploške debljine cca 5 mm. Dodajte sol te sve dobro izmiješajte.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Izvadite vatrostalnu posudu i premažite s nekoliko kapi ulja, tek toliko da se donji red krumpira pri pečenju ne zalijepi. Složite red krumpira pa red mljevenog mesa, sve dok ne potrošite sve sastojke. Imajte na umu da zadnji red moraju biti krumpiri.
Vatrostalnu zdjelu prekrijete folijom i stavite u zagrijanu pećnicu sat vremena na 200 stupnjeva. Pred kraj sve zalijte smjesom od jaja i kiselog vrhnja kojoj možete dodati i ribani sir.
Pecite sve zajedno još nekoliko minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Prije rezanja pustite da se musaka malo ohladi, 15 do 20 minuta, a uz jelo možete poslužiti zelenu salatu po izboru. Dobar tek!
Izvor: putnikofer.hr