KULINARSKA ZVIJEZDA GOSTOVAO U PULSKOM GASTRO KLUBU

IVAN PAŽANIN: Hrana je dio života i dio tijela, bez nje život nema smisla



"Oslobodite radne jedinice" najavljivao je domaćin nakon svakog jela, dok je Pažanin šarmatno i vrlo elokventno vodio radionicu. Dva puta je promijenio uniformu, prvo bijelu, pa crnu. Tko zna, možda da mu paše uz tartufe? Esteta je, kako u odjeći tako i u hrani. Pravi gastro hipster. Odrađuje sve nenametljivo sa stilom

Znate li koja je najnovija profilna fotografija na facebooku Ivana Pažanina jednog od najpopularnijih, a prema mnogima i najzgodnijeg hrvatskog kuhara? Ona na kojoj u ruci drži veliki grumen istarskog zlata. Naravno, riječ je o tartufu koji je bio gastro okosnica još jedne invetivne kulinarske radionice "Mixed taste with truffle touch" u Gastro klubu koji je krajem tjedna opet postao mjesto susreta svih onih koji dobru hranu ne vole samo kušati, već i pripremiti. Odabir je bio logičan, jer u sezoni tartufa skoro da bi bilo jednako grijehu zakinuti nepce za organoleptičko iskustvo koje tartuf pruža. A upravo je kuhinja ta koja nadahnjuje ljude, bili oni profesionalni chefovi poput Davida Skoke, Mate Jankovića koji su redoviti gosti kluba ili svakodnevni amateri koji žele isprobati nešto novo. A ovoga puta chef je bio, kako bi njegovi dalmatinci rekli "šesni" kuhar Ivan Pažanin i njegovo veličanstvo istarski tartuf.

A kada su dobri sastojci jelo ne može biti loše. Za početak - šarmantni opušteni i dalmatinski "brbljav" kuhar, domaćin Dragan Janković koji drži tri kantuna u klubu, vinar Koraca, sommelier Filip Savić i strastveni amateri i kreativci koji nas uz hranu pripremljenu u opuštenoj atmosferi podsjećaju da je kuhanje zabava. A kao iznenađenje chef svih chefova majstor Stevo Karapandža koji je na trenutak svratio do kluba i oduševio "one malo starije."

S daškom tartufa

Pripremanje hrane uz svježe namirnice i pinkicu tartufa je vrhunsko zadovoljstvo. Uz smijeh i dobru atmosferu pokazalo se kao odličan recept kako učenje može biti opuštajuće nakon napornog radnog dana.

Na meniju - savor, tartarom od fileta orade s tartufom i domaćim pljukancima s koprivom u umakom od brancina i naribanim tartufom, naravno.

"Oslobodite radne jedinice" najavljivao je domaćin nakon svakog jela, dok je Pažanin šarmatno i vrlo elokventno vodio radionicu. Dva puta je promijenio uniformu, prvo bijelu, pa crnu. Tko zna, možda da mu paše uz tartufe? Esteta je, kako u odjeći tako i u hrani. Pravi gastro hipster. Odrađuje sve nenametljivo sa stilom. "Dlanovi rade sa puno ljubavi, tepao je dok su se mijesili pljukanci sa koprivom. Istarsko dalmatinski, šali se. "Izvorni pljukanci se rade bez jaja. Tijesto mora biti čvrsto, teško, žilavo da se ne može prekuhati", otkriva nam malu tajnu starih majstora. Za razliku od kulinarskog showa "3,2,1, kuhaj " gdje je bio dosta strog prema kandidatima, radionica je bila iznimno ležerna. "Nisam ja strog. Kada osjetim da netko to stvarno želi raditi s ljubavlju, onda ne postoji strogoća. Ako se netko pak zafrkava s vama, onda ne zaslužuje moje vrime. Eto, večeras ovi krasni ljudi uživaju i njih ja mogu educirati, tako da i oni sutra kod kuće osjete tu energiju i uživaju u hrani i namirnicama", počeo je ugodnu priču.

A uživali su svi. U hrani i vinu, teranu i malvaziji staroj 10 godina. "Ovo vino je staro kao i moj sin", komentirala je Monica Kocijan. "Odličan je ovaj koncept. Malo radiš, malo jedeš. Ja sam mama. Imam tri sina i kuham već 20 godina. Dosta mi je svakodnevnog kuhanja, pa sam došla za svoj gušt", veli Monica.

Najozbiljniji i jedini koji nije degustirao vina Korace bio je najmlađi polaznik Jan koji je s tatom došao na radionicu. Ovaj 11-godišnjak kuhati je počeo sa sedam godina. Kaže prvo paštu, pa roštilj na Fratarskom, uslijedilo je povrće na ploči, a potom je prešao na meso i ribu koju je filetirao na radionici, a prethodno je kod kuće već frigao i solio sardele.

"Znate li za pulled pork? E to ću s tatom pripremati ovog vikenda kada bude berba maslina", otkrio nam je ovaj budući kuhar. "Želim biti kuhar. Gledao sam Masterchef i uživao u showu. Osim toga uživam u emisijama gdje pripremaju kolače", objasnio je i nadodao "I ja radim poput vas, u školi sam novinar i kao i vi ulovim nekoga pa intervjuiram, najčešće učitelje", kaže Jan, a nas zanima što pita učitelje. On će "Pitam kakva je kurikularna reforma", a mi isto pitamo njega što o njoj misli. "Ne znam, stigli su nam tableti, pa ih moramo isprobati", veli ovaj učenik petog razreda osnovne škole Veruda. Novinar ili kuhar, pitamo. A on će "Oboje." (Lara BAGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter