liburnia film festival

Lenićev "Brod" dobio nagradu za najbolju fotografiju

| Autor: Vanesa Begić
(Promo)

(Promo)


Na netom završenom Liburnia film festivalu nagrađen je film "Brod", Elvisa Lenića za najbolju fotografiju. Kako je navedeno u obrazloženju žirija "Teške teme traže poseban pristup. Snimajući film o Uljaniku, Elvis Lenić redatelj, scenarist i snimatelj filma "Brod" očito je bio svjestan tog zadatka. Kroz distanciranu, suzdržanu ali dobru i preciznu fotografiju uspio je svima približiti jednu takvu bolnu temu".

Kako je navedeno u opisu ovog srednjemetražnog dokumentarnog filma "Nakon više od 160 godina postojanja i brojnih veličanstvenih brodova koji su isplovili iz njegova pogona, pulsko brodogradilište "Uljanik" postalo je groblje napuštenih radiona, čeličnih olupina i zaustavljenih dizalica. U tom krajoliku postapokalipse kojeg danas nastanjuju glasni galebovi, polugladne mačke i račići, sustižu nas emotivna svjedočenja bivših radnika. Ovaj film posveta je svim obiteljima čiji su članovi kroz generacije bili vezani za ovo brodogradilište".

Režiju i scenarij potpisuje Lenić, kao i kameru, a montažu Matija Debeljuh. Producentica je Dijana Cetina Mlađenović.

Elvis Lenić rođen je 1971. u Puli. Diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci, neko vrijeme radio u Brodogradilištu Uljanik, a sada predaje strojarsku grupu predmeta u Tehničkoj školi u Puli. Bio je filmski kritičar Glasa Istre. Autor je mnogih kratkih i srednjometražnih dokumentarnih filmova. Lenićeva filmografija uključuje naslove "Brod" (2023.), "Meso" (2018.), "9. januar" (2015.), "Prolog", (2014.), "Ethan" (2013.), "Drug Ferlin" (2011.), "Lov" (2007.), "Teza" (2004.), "Prašćina" (2002.) i "Cuki" (2001).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter