izložba laure rodriguez

Jestivi pojmovi sutra u Galeriji Novo

| Autor: Vanesa Begić
(Promo)

(Promo)


Galerija Novo i Udruga Metamedij organiziraju otvorenje izložbe "Edible Notions" umjetnice Laure Rodriguez koje će se održati večeras, u petak u 20 sati u Galeriji Novo. Instalacija je rezultat koprodukcije udruge Metamedij i organizacije V2_ Lab for the Unstable Media (Rotterdam) u sklopu Summer Sessions umjetničke rezidencije na kojoj je umjetnica boravila tijekom srpnja i kolovoza u galeriji Novo.

- Edible Notions (hrv. Jestivi pojmovi) instalacija je koja istražuje diferencijalne perspektive kroz medij svakodnevnih biomaterijala kojima se hranimo, a koji su ujedno visokotehnologizirani.

Počevši od pretpostavke da perspektive oblikuju naše specifične stavove i odnose prema svijetu, ova instalacija potiče interpretaciju u kojoj su perspektive zanemarene ili su s vremenom evoluirale. Relevantnost ovog istraživanja leži u činjenici da se navedene perspektive pretaču u razvijajuće tehnologije koje će oblikovati našu budućnost.

Primjerice, perspektive koje ugrađujemo u neuronske mreže umjetne inteligencije mogu perpetuirati naše pristranosti ili pak uvesti raznolike interpretacije događaja i predmeta. Jestivi pojmovi istražuje biomaterijale koji sačinjavaju našu hranu i jela, promatrajući pomnije njihove unutarnje narative, kulturne i tehnološke priče, navedeno je u najavi.

Laura Rodriguez multimedijska je umjetnica i kustosica koja u svojem radu spaja umjetnost, znanost i edukaciju. Kroz znanje stečeno na studijima bioinženjeringa, molekularne biologije te studiju umjetnosti i znanosti, istražuje poveznice između živih organizama i tehnološkog svijeta razotkrivajući skrivene odnose, empatiju i njihovo srodstvo.

U radovima implementira folklor Meksika i posthumanističku filozofiju s novim medijima i spekulativnim dizajnom. Godine 2021. bila je nagrađena i Kuryokhin nagradom u kategoriji umjetnosti i znanosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter