PULSKI SUSRETI 2024.

Nova trodnevna manifestacija u Dnevnom boravku Rojca. Evo što je danas na programu

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Sadržaji iz školskih predmeta, posebice iz hrvatskog te dodatne aktivnosti po tom pitanju trebaju biti što više prilagođeni dječjim interesima, dobi, osobnosti, treba im pružiti poticaj u obliku zadatka, treba omogućiti i da učenici prenose znanje drugim učenicima, ili krenuti od jedne rečenice do detaljno razrađenih zadataka, kazao je profesor hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Šijana Vladimir Papić u svome izlaganju »Kreativan rad s djecom u osnovnoj školi« na Pulskim susretima 2024.

Ideje i fascinacije

Naime, Studio Pulski susreti i Savez udruga Rojca organizirali su trodnevni festival znanja, ideja i fascinacija »Pulski susreti 2024« koji se održava hoš danas u Dnevnom boravku Rojca.

Pulski susreti 2024 su projekt koji provodi udruga Studio Pulski susreti, u formi festivala kratkih edukacijskih i motivacijskih izlaganja. Osnovna ideja ovih prezentacija je širenje horizonta znanjima, iskustvima i razmišljanjima pojedinaca koji se sa strašću bave nečime ili im je neko područje posebno zanimljivo, a svoja bi saznanja i fascinacije rado podijelili s javnošću.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Profesor Papić zbilja jako kreativno radi s djecom, od novinarske radionice, literarnih, dramskih sadržaja, izrade stripova, igrokaza, filmskih sadržaja. Njegovi su učenici objavili puno toga, od vlastitih knjiga, radova u raznim zbornicima pa sve do portala Top generacija i publikacija vezanih uz promicanje stvaralaštva djece i mladih. Puno je njihovih radova objavljeno i u našem podlistku Ružmarin.

- Radili smo puno i na stripizaciji lektire, na poticaj kroz skupni rad, ilustrirati svoj ili tuđi rad putem nekih smjernica. Ili pak kada smo radili filmove, učenici su se imali priliku okušati u raznim aspektima filma, od glume, režije, snimanja, svatko je imao mogućnost za kreativno izražavanje. Mnogi naši učenici, sada već srednjoškolci i dalje su dio svega toga, i dalje nam dolaze, surađujemo, što me silno raduje, istaknuo je profesor Papić.

Jedan od njegovih najboljih učenika, Andreas Lanča, koji je netom završio osnovnu školu, imao je izlaganje naslovljeno »Povezujem pisanjem - uklapanje novih školskih znanja u pisanje priča«. Taj je učenik ujedno i najbolji učenik generacije 2023./24. u OŠ Šijana te autor nagrađivanih literarnih radova.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

On je pak govorio o interdisciplinarnom pristupu pisanju i stvaralačkom radu.

- Od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nisam baš volio pisanje, pisao sam dosta nepovezano, falila mi je nit poveznica, no nakon susreta s profesorom Papićem sve se to promijenilo. Krenuo sam povezati i činjenice te podatke iz drugih školskih predmeta, pa povezivati lektiru s interdisciplinarnim sadržajima. Iskoristio sam i robotiku, a prema djelu »Starac i more« nastala je i pjesma, kazao je Lanča.

Knjižničarka iz Gradske knjižnice Pazin Iva Ciceran govorila je o projektu »Knjižnica izvan knjižnice«, a ona je autorica i voditeljica brojnih projekata popularizacije književnosti koje godinama provodi u ovoj knjižnici.

- FilmKnjigaKazalište je projekt čiji je nositelj Gradska knjižnica Pazin, a partneri na provedbi su Pučko otvoreno učilište u Pazinu, Centar za mlade Alarm, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin i Pazinski kolegij – Klasična gimnazija. Radi se o inovativnom projektu koji spaja film, knjigu i kazalište na način primjeren učenicima, da im bude zanimljivo, zabavno i interaktivno, kazala je Ciceran.

U sastavu toga projekta izvedena je i predstava »Sloboština Barbie« u izvedbi Kunst Teatra prema istoimenom romanu Maše Kolanović koji je objavljen 2008. godine.

Od klasika do bajke

Između ostalog, u programu je održano i predavanje »Od klasika do bajke – primjer Zvonar crkve Notre Dame« koje su održale Dubravka Zima i Anda Bukvić Pažin, a učenici su pogledali i predstavu »Zvonar crkve Notre Dame« u izvedi Teatra Naranča.

Projekt FKK FilmKnjigaKazalište odobren je za financiranje od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu.

Što se tiče Pulskih susreta u Rojcu, namjera projekta je uspostaviti savezništvo različitih generacija u borbi za nalaženje zajedničkog odgovora na izazove civilizacije 21. stoljeća i za očuvanje prirodnog i kulturnog nasljeđa. »Stoga u projektu sudjeluju govornici i govornice raznih uzrasta s područja zemalja bivše Jugoslavije uspostavljajući regionalnu suradnju i transgeneracijsku komunikaciju u prenošenju znanja i ideja«, kako su rekli Aleksandar Gubaš i Feodora Gubaš Štifanić.

Danas na programu

Susreti donose 12 tema, a održavaju se uz podršku Saveza udruga Rojca i Srpskog kulturnog centra u Istri. Manifestacija se nastavlja danas, a prva tema na rasporedu u 17.30 je »Šumska pedagogija u Šijani«, o čemu će govoriti Irena Mišković, dipl. ing. šumarstva, upraviteljica Šumarije Pula. »Postkonfliktno izvještavanje na zapadnom Balkanu« obradit će Anamari Repić, novinarka iz Beograda, ekspertkinja za medije i komunikacije. O globalnoj mreži za promatranje meteora govorit će Damir Šegon, koordinator Hrvatske meteorske mreže i predsjednik Astronomskog društva »Istra« Pula, a Pulske susrete s temom »Pleme novog doba« zaključit će Robert Šenk, violončelist, izumitelj i autor projekta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter