"Bol" u muškom i ženskom rodu

Večeras u Apoteci otvaranje izložbe Mladena Stilinovića

| Autor: Vanesa Begić
(Promo)

(Promo)


U vodnjanskoj Apoteci - prostoru za suvremenu umjetnost večeras u 20 sati će biti upriličeno otvorenje izložbe Mladena Stilinovića "Bol" koja će se moći razgledati do 12. listopada.

- U hrvatskom standardnom jeziku razlikuju se imenica bol muškog roda i ona ženskog roda. Kad u muškom označava osjet tjelesne patnje i trpljenja, a u ženskom osjećaj duhovne patnje i trpljenja. Iako je prošlo više od deset godina i dalje se sjećam trenutka kad nas je profesorica morfologije učila ovoj distinkciji te svog instinktivnog čuđenja. Tada, još plaha i mlada, moje preispitivanje autoriteta bilo je tiho, no ta je informacija obilježila začetak osobnog odnosa i razumijevanja ideološke podloge jezika.

Par godina kasnije, upoznajem Stileta u njegovoj posljednjoj godini života kako stoički podnaša bol (m. r.), a uronjavanjem u njegov rad, biblioteku i prostor, upoznajem i njegovo iskustvo boli (ž.r.). Iako prisutna i u Mladenovim najranijim radovima (njegovoj poeziji i eksperimentalnom filmu), on temu boli eksplicitno otvara 1970-ih radom "Igra Bol". Na svako od šest polja bijele kockice rukom ispisuje bol te poziva na sedmominutnu igru s vlastitim strpljenjem i pomirenosti s neizbježnim i jednakim ishodom svakog bacanja kockice, navela je, između ostalog, Sabina Softić u tekstu za ovu izložbu.

Mladen Stilinović rođen je u Beogradu 1947., a preminuo u Puli 2016. Od 1969. do 1977. radio je s eksperimentalnim filmom. Bio je član Grupe šestorice umjetnika u Zagrebu (1975. – 1979.). Vodio je Galeriju PM u Zagrebu (1982. – 1991.). Njegovi radovi uključuju kolaže, fotografije, umjetničke knjige, slike, instalacije, akcije, filmove i video. Broji mnogo samostalnih, ali i skupnih izložbi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter