turnina

U Rovinju otvoreno novo civilno strelište

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Rovinj)

(Foto Grad Rovinj)


Danas je u Rovinju svečano otvoreno novo civilno strelište Turnina. Ova moderna sportska građevina rezultat je dugogodišnje inicijative Grada i brojnih partnera te predstavlja značajan korak u razvoju sportske infrastrukture. Investicija je financirana iz proračuna Grada Rovinja, a ukupna vrijednost projekta iznosi 558.000 eura.

Kompleks se nalazi u podnožju brežuljka na kojem se nalazi kula Turnina na području Grada Rovinja.

(Foto Grad Rovinj)(Foto Grad Rovinj)

(Foto Grad Rovinj)(Foto Grad Rovinj)

Stara streljana se nalazila na istoj lokaciji od 19. stoljeća, te je služila za osposobljavanje vojnika i civila u doba Austrougarske, Italije, Jugoslavije i Hrvatske. U doba Jugoslavije stara streljana se koristila u sportske i rekreativne svrhe, kao i za vježbe gađanja narodne obrane. Na području streljane su aktivnosti provodili su Streljački savez općine Rovinj, Streljačka družina Rovinj, Streljačko društvo Rovinj, a od 1986. do 2007. provodio ih je Streljački klub-Club di tiro a segno Rovinj. 

Zahvaljujući inicijativi različitih dionika, Grad Rovinj pokrenuo je rekonstrukciju i dogradnju stare streljane kako bi ona postala moderna sportska građevina i udovoljavala zakonskim regulativama koje se odnose na osnivanje civilnih strelišta i drugih mjesta za vježbe gađanja. Ovaj je objekt osmišljen kako bi napokon na području Grada Rovinja i Istre postojali uvjeti za uvježbavanje sportaša i rekreativaca sportskog streljaštva. Civilno strelište proteže se na površini većoj od 10.800 m2 s potpunom opremom za provođenje treninga.

U svom obraćanju gradonačelnik Marko Paliaga istaknuo je važnost ove investicije. "Novo civilno strelište predstavlja još jedan korak naprijed u našoj kontinuiranoj strategiji ulaganja u sportsku infrastrukturu. S ovim projektom, sport streljaštva u našem gradu dobiva moderni dom. Ovo strelište omogućit će našim sportašima, rekreativcima i ljubiteljima sporta vrhunske uvjete za treninge i natjecanja", izjavio je Paliaga.

Uz gradonačelnika, na svečanosti su prisustvovali i mnogi uzvanici, uključujući predstavnike Hrvatskog streljačkog saveza, Sportske zajednice Istarske županije, načelnike okolnih općina te brojne uglednike iz sportskog i javnog života.

Strelište je opremljeno s četiri sektora i 36 streljačkih mjesta, a korisnicima nudi vrhunsku opremu uključujući elektronske mete Sius-Ascor te prostorije za punjenje streljiva i testiranje opreme. Kompleks također sadrži svlačionice, sanitarne prostorije, urede i skladište za opremu. Strelište će koristiti lokalni Streljački klub-Club di tiro a segno Rovinj, ali će biti otvoreno i za sve ostale sportaše streljaštva, čime se dodatno doprinosi razvoju sportskog turizma.

(Foto Grad Rovinj)(Foto Grad Rovinj)

(Foto Grad Rovinj)(Foto Grad Rovinj)

Direktor Valbruna sporta d.o.o., Branko Rajko, naglasio je da je ovaj projekt rezultat zajedničkog rada Grada Rovinja i brojnih partnera te se zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji ovog modernog sportskog objekta. 

Rovinjcima i Rovinjkama je na realizaciji ovog projekta čestitao i glavni tajnik Hrvatskog streljačkog saveza Bojan Đurković.

Svečanost otvorenja obilježena je i simboličnim rezanjem vrpce, nakon čega je uslijedila demonstracija članice hrvatske reprezentacije u streljaštvu, Estere Herceg, koja je pokazala mogućnosti novog objekta.

Strelište Turnina bit će ključan element daljnjeg razvoja sporta u Rovinju, s planiranim održavanjem brojnih natjecanja i događanja, čime će se dodatno osnažiti sportski duh i zajednica grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter