TURNINA

Osebujna priča nekad važnog čuvara Rovinja

| Autor: Dr. sc. Josip Banić
Turnina - Feljton Aristra

Turnina - Feljton Aristra


Na brežuljku nedaleko od Rovinja, svega četiri kilometra istočno od gradskih zidina uzdiže se kaštel Turnina, nekad impozantni čuvar pitoresknog i bogatog istarskog grada. Najstarija povijest ovog rovinjskog kaštela čita se iz arheoloških ostataka koji pripovijedaju uistinu osebujnu priču.

Jedan od najstarijih istarskih srednjovjekovnih kaštela

Naime, Turnina je jedan od najstarijih istarskih srednjovjekovnih kaštela, sagrađen po svemu sudeći već u IX. stoljeću, za vrijeme vladavine Karolinga, dok je Istra bila dio Franačkog, to jest obnovljenog Rimskog Carstva.

Turnina - Feljton AristraTurnina - Feljton Aristra

Kaštel je planski podignut na strateški važnom mjestu s kojeg je kontrolirao pristup istarskom priobalju, odnosno Rovinju, iz unutrašnjosti Poluotoka. S novoutemeljenim samostanima, poput onoga sv. Marije Vele kraj susjednih Bala, Turnina je primjer dobro uhodane karolinške prakse kontroliranja regije preko mreže vojno- obrambenih i crkvenih zdanja.

Sudbina Turnine nakon raspada Karolinškog Carstva nije poznata, no vrlo je vjerojatno kaštel ostao u izravnom vlasništvu nositelja javne vlasti - delegiranih vojvoda i grofova - sve do početka XII. stoljeća.

Tada, točnije 1102. godine, u isto vrijeme kada grof Ulrik II. of Weimara i Orlam?ndea predaje veliku većinu svojih nasljednih posjeda u Istri akvilejskoj crkvi, vojvoda Henrik, brat akvilejskog patrijarha Ulrika, također izdaje darovnicu za spas duše istoj crkvi.

Tom darovnicom Henrik Eppenstein, vojvoda Koruške, koja je u to vrijeme uključivala i Markgrofoviju Istru, predao je bratu i akvilejskoj crkvi svoj kaštel koji se nalazi u Istri, u mjestu koje se zove Ruvoyn.

Turnina - Feljton AristraTurnina - Feljton Aristra

Prema najnovijim istraživanjima, ovaj toponim odnosi se na Rovinj, a kaštel koji vojvoda predaje Akvilejskom patrijarhatu morao bi biti upravo Turnina. Obje su darovnice, i Ulrikova i Henrikova, bile motivirane željom da se upravo u Akvilejskom patrijarhatu, glavnom bastionu procarske strane u jeku rata između carstva i papinstva, stvori upravni centar iz kojeg će se vladati cijelim ili barem glavnim dijelom istarskog poluotoka. Na taj je način, i u Turnini započela era vlasti akvilejskih patrijarha.

Stalno u središtu turbulentnih ratnih sukoba

Kao posjed akvilejske crkve, Turnina je dijelila sudbinu ostalih istarskih kaštela koji su nerijetko bivali uvučeni u ratove između patrijarha, njihovih nasljednih advokata, grofova Goričkih, i Venecije. Tako je tijekom sukoba između patrijarha Grgura od Montelonga i grofa Alberta I. Goričkog Turninu štitio mletački plaćenik Albertino Morosini, koji je ratovao na strani akvilejskog prelata.

Međutim, u trenutku kada se Rovinj 1283. godine samovoljno predao pod vlast Mletačke Republike, status Turnine postao je neizvjestan. S jedne strane, onemoćali akvilejski patrijarsi predali su upravu nad ovom braniteljicom Rovinja moćnoj velikaškoj obitelji Castropola, koja je upravljala Pulom. S druge strane,

Venecija nije željela dijeliti upravu nad rovinjskim distriktom, posebice ne strateški važan kaštel poput Turnine, s akvilejskim patrijarsima s kojima je nerijetko imala oružane sukobe.

Turnina - Feljton AristraTurnina - Feljton Aristra

Kap koja je prelila čašu dogodila se izbijanjem sukoba između Venecije i obitelji Castropola oko vlasti nad Pulom, koja se 1331. predala Mletačkoj Republici. U tom je sukobu Venecija anektirala mnoge posjede kuće Castropola, uključujući i Turninu. Iako je upitno u kojoj su mjeri prava nad Turninom imali Castropole između 1283. i 1331. godine i kakve su ovlasti nad ovim kaštelom (ako ikakve) imali pulski biskupi kojima je Venecija priznala neka neodređena prava, od sredine XIV. stoljeća za ovaj kaštel svakako počinje mletačka era.

Nažalost, niti era

Venecije nije Turnini donijela dugoročnije razdoblje mira. U sukobu koji izbija između Venecije i protumletačke koalicije, tijekom takozvanog Rata za Chioggiu (1378. - 1381.), Turninu osvajaju udružene đenoveško-akvilejske sile. Međutim, u mletačkom protunapadu, koji je ubrzo uslijedio, Venecija je uspješno vratila sve izgubljene posjede u Istri, uključujući i Turninu.

Turnina - Feljton AristraTurnina - Feljton Aristra

To je ujedno i zadnje do sada poznato pisano svjedočanstvo o srednjovjekovnoj Turnini. Vrlo je vjerojatno da je tijekom tog rata kaštel pretrpio ozbiljnu štetu od koje se više nikada nije u potpunosti oporavio.

U novom vijeku tek zapušteni relikt prošlog vremena

Tijekom novovjekovnog razdoblja kaštel Turnina je u potpunosti izgubio svoju nekadašnju stratešku ulogu jer se nije nalazio u blizini turbulentne mletačko- austrijske granice. Kao takva, utvrda je preživjela ratove između Venecije i Habsburgovaca koji su buktjeli Istrom u XVI. i XVII. stoljeću. No, u to je doba Turnina već samo onemoćali, zapušteni relikt prošlog vremena bez svojeg nekadašnjeg srednjovjekovnoga sjaja.

Neslavni kraj

Turnina doživljava sredinom XX. stoljeća kada su zaraćene partizanske i nacističke snage koristile pročelje ovog zapuštenog medievalnog zdanja kao prostor za svoju propagandu: prvo je bila nacrtana velika petokraka zvijezda, potom nacistički kukasti križ i na kraju opet komunistički simbol. Na ovu drugu uvredu nacisti su odgovorili dizanjem kaštela dinamitom u zrak. Bilo je to najveće razaranje koje je ovaj kaštel doživio i od kojeg se do danas nije oporavio.

Turnina - Feljton AristraTurnina - Feljton Aristra

Ipak, budućnost Turnine je svijetla. Ukorak s povijesnim razvojem Rovinja, koji se u XXI. stoljeću profilirao kao globalno atraktivna turistička destinacija, Turnina ulazi u fazu renovacije koja će ovaj

karolinški kaštel ponovno zaodjenuti u monumentalnije ruho koje kao povijesni zaštitnik Rovinja svakako zaslužuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter