Maja Šuput, Mambo Kingsi, Prljavo kazalište... 

Danas počinje turbo fešta u Tinjanu. U šatoru od 300 kvadrata spremni pršuti iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske i Portugala  

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Sve je spremno, šatori su postavljeni, štandovi montirani, ozvučenje uštelano. Naše pršutare i druge izlagače kojih sveukupno ima stotinjak, dočekujemo raširenih ruku. Znamo da donose izvrsne proizvode, jer su nam to šapnuli iz Udruge senzornih analitičara Gustus koja je ocjenjivala pršute, uvodno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuo načelnik Tinjana, Goran Hrvatin, najavljujući 16. Internacionalni sajam pršuta koji se u Tinjanu održava od 18. do 20. listopada.

(Aarhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Presica je održana u Hiži istarskog pršuta, u kojoj se tijekom cijele godine mogu kupiti i promovirati domaći proizvodi i naravno, istarski pršut, zaštićen europskom oznakom izvornosti.

Velik interes pršutara

Na ovogodišnjem ISAP-u, za kojeg je bio jako velik interes proizvođača pršuta, pršutari će svoje proizvode predstavljati u šatoru od 2.300 četvornih metara, oko tisuću četvornih metara sajamskog prostora zauzeo je šator u kojem će se tijekom cijelog dana održavati zabavni program, a nastupit će desetak domaćih bendova, i još je oko 350 četvornih metara dodatnog prostora. Večer je tradicionalno rezervirana za već razvikane izvođače, prvog dana, 18. listopada, nastupit će Prljavo kazalište, kraljica zabave Maja Šuput stiže 19. listopada, a u nedjelju 20. listopada, nastupit će Mambo Kings, prenio je koncertni program Hrvatin.

Na ovogodišnjem izdanju ISAP-a, po šesnaesti puta pobrinuli su se da svakome tko svrati do Tinjana ovoga vikenda ponude nešto zanimljivo. Prije svega bit će tu pršuta iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske i Portugala. U ponudi će biti i sira, a naravno i vina. Na vanjskom dijelu koji se rasprostire na čak šest tisuća četvornih metara, u ponudi će biti svega pomalo, od raznovrsnih slastica i niza proizvoda domaćih proizvođača do prezentacije automobila. Ovogodišnji ISAP zauzeo je ukupno deset tisuća četvornih metara, pa će svi posjetitelji moći naći i malo prostora za sebe. Oni koji ne žele čekati u redovima, svoje ulaznice za ISAP mogu kupiti i preko sustava Eventim.

(Aarhiva Glasa Istre)(Foto: Općina Tinjan)

Niz je i sportskih programa koji prati ISAP, tradicionalno je nadmetanje u pljočkanju po starinski. I dok pljočkari igraju s kamenom grotom, igrači cornholea nadmetat će se u bacanju vrećica. Za biciklijadu "Od lokve do lokve" već je puno prijavljenih, a sigurno će biti zanimljivo i na otvorenju nove streljane u Picuparima. Organizirano je i pješačenje za velike i male, a oni mali moći će pripremati kolače u sklopu programa Lidvinine radionice izrade kolača. Veliki možda mogu na vođenu degustaciju Pršut i vino by Gustus.

- Ove ćemo godine i učiti kako narezati pršut, rekao je Goran Hrvatin, uz tvrdnju kako svi misle da znaju rezati pršut, a to baš nije tako. Zanimljivo je da će na ISAP-u biti predstavljen i pršut Europe i još puno toga, kazao je Hrvatin i zahvalio se pokroviteljima ISAP-a, predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvu turizma i sporta, te Istarskoj županiji. Svoju zahvalnost načelnik Tinjana upućuje i svim sponzorima koji podržavaju sajam kao i medijima koji su proteklih dana ISAP najavljivali i pratit će ga.

Gastronomska regija

O značaju ISAP-a za istarske pršutare govorio je višestruko nagrađivani pršutar iz Kringe Mladen Dujmović.

- Startali smo s 300 kvadrata šatora, a ja sam danas ponosan kada vidim da se pršutari iz cijele Europe natječu za mjesto u šatoru. Na našem sajmu danas izlažu pršutari iz cijele Europe. Zanimljivo je naglasiti da nam iz Španjolske stižu čak tri izlagača. I to ukazuje koliko je naš sajam značajan. Kao proizvođač pršuta mogu reći da se proizvodnja pršuta izbalansirala. Svi smo postigli veliku razinu. Mislim da smo čak mi istarski proizvođači pršuta i u Hrvatskoj postavili standarde po kojima se pršuti proizvode. Naši suhomesnati proizvodi su vrlo kvalitetni. I sajam je utjecao na to da mi pršutari podižemo kvalitetu svojih proizvoda. Sajam je mjesto i razmjene iskustava. Tinjan i Istra, postali su važna gastronomska regija za čitavu Europu, kazao je Mladen Dujmović.

Vikend u Tinjanu

ISAP svoja vrata otvara danas u 13 sati, svečanim otvaranjem, kada će se ujedno proglasiti i nagrađeni proizvođači. U 17 sati u šatoru s izlagačima upriličit će se prezentacija europskih pršuta, dok će se od 17 do 20 sati u Domu mladih Tinjan održati edukativna radionica "Masterclass s Gustusom - rezač pršuta" u organizaciji Udruge senzornih analitičara Gustus. Tijekom cijelog petka traje dnevni zabavni program kroz koji će posjetitelje u šatoru s izlagačima zabavljati Aquarius bend te u party zoni DJ Kriza. Od 22 sata počinje koncert Prljavog kazališta i Replay banda.

U subotu u 9 sati održat će se memorijalni turnir u pljočkanju, a program se nastavlja s gađanjem glinenih golubova uz svečano otvorenje nove streljane Picupari. Od 10.30 do 13 sati u Domu mladih Tinjan edukativni je tečaj "Masterclass s Gustusom - rezač pršuta", a za 11 sati predviđeno je otvaranje sajma. U 14 sati na prvom katu Kuće istarskog pršuta Udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera organizira zanimljivu "Radionicu Lidvininih kolača".

Zabavno rekreativno pješačenje za velike i male "Lidvinina priča" starta u 16 sati na punktu spod ladonje, dok će se u isto vrijeme u šatoru s izlagačima održavati prezentacija pršuta Europe. Od 17 sati održava se cornhole turnir SWAP ISAP 2024, a od 18 sati u Domu mladih Tinjan vođena je degustacija "Pršut i vino" u organizaciji Udruge Gustus. Tijekom cijelog dana za obilje zabave i dobre glazbe, pobrinut će se Lucky band i Remix band, u šatoru s izlagačima svirat će Bambus band, a na party punktu ponovno će se naći DJ Kriza. Od 22 sata kreće turbo fešta na koncertu Maje Šuput i Night Expressa.

Nedjeljno jutro rezervirano je za sport, pa u 10 sati na glavnom ulazu u sajam starta rekreativna biciklijada ISAP 2024. Sajam se otvara u 11 sati te u isto vrijeme u Domu mladih Tinjan započinje još jedna vođena degustacija "Pršut i vino" koju će voditi stručnjaci iz Udruge Gustus. U 13 sati u šatoru s izlagačima prvenstvo je u rezanju pršuta, u 14 sati nastup tinjanske Kumpanije Kosirići koja će se predstaviti s folklorom i mažoretkinjama. Kao i prethodna dva dana, u nedjelju u 16 sati u šatoru s izlagačima upriličit će se prezentacija pršuta Europe. Za zabavu su u nedjelju, posljednjeg dana sajma, zaduženi Etaloni band i Alfa Time band, u šatoru s izlagačima Bambus band, te DJ Kriza na party punktu, a u 19 sati u šatoru s izlagačima počinje koncert slovenskog benda Mambo kings.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter