najavili u zvjezdarnici višnjan

Jedinstveni svemirski spektakl kometa nakon 80 tisuća godina, a najbolje još nismo ni vidjeli

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: Zvjezdarnica Višnjan)

(Foto: Zvjezdarnica Višnjan)


Vratio se nakon 80 tisuća godina, osvijetlio nebo, postao tema, neki ga već zovu »komet stoljeća«, a najbolje još nismo ni vidjeli, tek nam dolazi, najavili su u Zvjezdarnici Višnjan.

Anti-rep

Komet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) otkriven je u siječnju prošle godine. Ime je dobio po zvjezdarnicama koje su ga prve uočile, kineskoj zvjezdarnici Tsuchinshan i ATLAS zvjezdarnici u Južnoj Africi.

Došao je iz Oortova oblaka. Pretpostavlja se da taj sferni oblak smrznutog materijala sadrži milijarde kometskih jezgri koje čine granicu Sunčevog sustava. Procjenjuje se da je posljednji put bio vidljiv prije 80 tisuća godina.

Konsenzus opažanja prijavljenih u bazi podataka o promatranju kometa (COBS) smjestio je komet negdje između prve i druge magnitude sjaja. Glava kometa trenutačno ima promjer od oko 209 tisuća kilometara, popraćena repom duljine oko 29 milijuna kilometara.

(Foto: Zvjezdarnica Višnjan)(Foto: Zvjezdarnica Višnjan)

Do sada je komet bio vidljiv prvenstveno onima koji žive u tropima i na južnoj Zemljinoj hemisferi, a posljednjih je dana postao vidljiv diljem istočne i sjeverne hemisfere.

Najbolje vidljiv bit će na zapadnoj hemisferi tijekom dvotjednog razdoblja koje je započelo 12. listopada, kada prolazi najbliže Zemlji, te je sjaj nakon toga najjači i trajati će 26. listopada. Tada će komet biti najveći vidljiv objekt u Sunčevom sustavu i najbliže Zemlji iza Mjeseca.

Ovaj komet sa sobom nosi puno hlapljivih tvari koje isparavaju i stvaraju intenzivan sjaj unatoč tome što su kometi iz Oortova oblaka poznati i kao nepredvidljivi iz razloga što njihov sjaj može stagnirati kako se približavaju Suncu.

Postoji čak i pretpostavka da će se tijekom nekoliko večeri iza 12. listopada vidjeti rijetka pojava zvana anti-rep. To je zapravo projekcija najgušćeg dijela prašinastog repa kako se komet giba zaobilazeći Sunce i prividno prolazi kroz pogodan položaj na nebu u odnosu na Zemlju. U stvarnosti je ovo samo optička varka, nema dodatnog repa.

Također, moguće da će pun Mjesec koji će biti vidljiv od četvrtka 17. listopada, smetati pogledu na komet svojom jakom svjetlošću. No, svake naredne večeri Mjesec će izaći oko 50 minuta kasnije, čineći tako svoju svjetlost manje problematičnom pri promatranju kometa.

Tamno nebo pruža najbolji pogled. Preporuka je Zvjezdarnice Višnjan pronaći dobro mjesto, trebat će otvoreni pogled na horizont zapad-jugozapad. U blizini ne smije biti umjetne rasvjete ili mjesta koja značajno osvjetljavaju nebo. U početku će komet vjerojatno biti vidljiv čak i iz gradova i prigradskih lokacija, ali do kraja mjeseca najimpresivniji pogled bit će iz lokacija gdje je nebo doista tamno.

(Foto: Zvjezdarnica Višnjan)(Snimio Vedran Karuza)

Pretpostavke, teorije, činjenice o nebeskom tijelu ne mogu zasjeniti jedinstveni svemirski spektakl kometa koji se vratio nakon 80 tisuća godina. A najbolje tek dolazi, te će se u narednih petnaestak dana moći pratiti »predstave« kometa kratkog naziva A3.

Fotografiranje

Korado Korlević iz Zvjezdarnice Višnjan napominje da je ovo prvo i posljednje pojavljivanje Tsuchinshan - ATLAS za sve nas. Ukoliko vremenske prilike budu poslužile, na Zvjezdarnici Višnjan fotografirat će komet A3 te podijeliti fotografije s javnošću, čitateljima Glasa Istre i pratiteljima Zvjezdarnice Višnjan na društvenim mrežama #Visnjan Observatory.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter