jedan od najstarijih u europi 

Stalni gosti peticijom žele sačuvati da kamp Koversada u Vrsaru ostane u cijelosti naturistički

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto: Kamp Koversada)

(Foto: Kamp Koversada)


Maistra Hospitality Group sljedeće godine započinje s renoviranjem i revitalizacijom najpoznatijeg kamping brenda u Hrvatskoj - Koversada Park Camping Resort u Vrsaru i o tome su obavijestili svoje stalne korisnike priopćenjem u kojem između ostalog stoji: »Novost je da će već 2025. jedan dio obnovljenih sadržaja pod nazivom Koversada Uncovered Naturist Kamp ostati namijenjen gostima naturistima, dok će drugi dio pod nazivom Koversada Covered Kamp biti namijenjen gostima koji preferiraju tekstilni kamp«.

Sigurno i inkluzivno okruženje

Povodom toga iz Slovenije nam se javio jedan od dugogodišnjih posjetitelja vrsarskog Koversada kampa Nejc Škof kojem takva odluka o smanjenju naturističkih kapaciteta nije najbolje sjela.

(Foto: Kamp Konversada)Nejc Škof

- Pokrenuli smo peticiju kojom želimo zadržati Koversadu kao potpuno FKK kamp te pozivamo sve podupiratelje da se pridruže i potpišu je na sljedećoj poveznici.

Koversada nije samo jedan od najstarijih naturističkih kampova u Europi, već i simbol slobode, prirodnosti i poštovanja prema ljudskom tijelu. Već desetljećima nudi sigurno i inkluzivno okruženje za ljubitelje naturizma, gdje se mogu slobodno opustiti u prirodi bez društvenih ograničenja. Planirana podjela kampa na tekstilni i nudistički dio ugrožava jedinstveni karakter Koversade i dugogodišnju tradiciju. Naturizam kao životna filozofija promovira prihvaćanje sebe i drugih, poštovanje prema okolišu i slobodu izražavanja. Ako se kamp podijeli, postoji rizik da se izgubi taj osjećaj zajedništva, a posjetitelji više neće moći uživati u istom opuštajućem okruženju, rekao je Škof o važnosti peticije i očuvanja Koversade kao potpunog FKK kampa.

(Foto: Kamp Konversada)(Foto: Kamp Koversada)

Osvrnuo se i na ekološki aspekt, gdje je naturistički turizam puno obzirniji prema prirodi i okolišu od onog klasičnog načina ljetovanja.

- Naturistički turizam pridonosi održivom turizmu, jer naturisti općenito cijene i štite prirodu te ostavljaju minimalan ekološki otisak. Koversada je važna destinacija koja doprinosi lokalnoj zajednici i ekonomiji, ali na način koji ne šteti okolišu. Gubitak FKK statusa mogao bi privući turizam koji nije u skladu s ovim vrijednostima i time narušiti harmoniju između čovjeka i prirode koju Koversada promiče.

Ova peticija je prilika da zaštitimo Koversadu i osiguramo da ostane prostor gdje naturisti mogu nastaviti živjeti prema svojim vrijednostima i uživati u prirodi bez ograničenja. Podržite ovu važnu inicijativu i pomozite očuvati Koversadu kao simbol slobode i prihvaćanja, apel je Škofa prema široj javnosti.

Peticiju je u dva tjedna potpisalo nešto manje od tri tisuće ljudi, a gotovo trećina njih je iz Njemačke, slijede gosti iz Austrije, Slovenije, Italije, Hrvatske, Nizozemske i Mađarske. Povodom pokrenute inicijative i nezadovoljstva gostiju smanjenjem kapaciteta i površine dijela naturističkog kampa zatražili smo mišljenje samog investitora - Maistra Hospitality Group.

- Svjesni smo važnosti Koversade i njene posebne uloge u naturizmu, kako za domaće, tako i za strane goste. Maistra već dugi niz godina radi na očuvanju ove tradicije, no uzimajući u obzir promjene na turističkom tržištu, odlučili smo proširiti ponudu. Uvođenjem novih sadržaja za »tekstilne« goste, cilj nam je osigurati dugoročnu održivost destinacije, brenda Koversada i kompanije. Tako će od sljedeće godine jedan dio obnovljenih sadržaja pod nazivom Koversada Uncovered Naturist Kamp ostati namijenjen gostima naturistima, dok će drugi dio pod nazivom Koversada Covered Kamp biti namijenjen gostima koji preferiraju tekstilni kamp. Koversada Uncovered će imati obnovljene MaiEats koncepte, sanitarne čvorove s dodatno uređenim krajobraznim i sportsko-rekreacijskim površinama.

Također, Koversada Covered imat će obnovljene sanitarne čvorove, novi veliki MaiEats punkt burger bar »Kapula«, zonu animacije, preko 500 obnovljenih parcela, kao i 141 novu premium mobilnu kućicu. Osim navedenog, planirana je i potpuna obnova glavne recepcije, a u naredne četiri godine planirane su i mnogobrojne druge investicije kojima će se obnoviti sadašnji Koversada vilas, napraviti nove vodene zone i još puno manjih zahvata. Važno je napomenuti da će se tijekom svih radova maksimalno poštovati i štititi bogata priroda po kojoj je Koversada nadaleko poznata, čime se Koversadu dodatno ističe kao mjesto za odmor u netaknutoj prirodi.

Stoga je i brend Koversada ostao nepromijenjen, dok će se njezini atributi posvećenosti prirodi i slobodi odmora u prirodi dodatno istaknuti s pomoću predviđenih investicija. Uvjereni smo da će investicije koje planiramo, kao i unapređenja koja uvodimo, pozitivno utjecati na cjelokupno iskustvo boravka u Koversadi i osigurati njezin dugoročan uspjeh. Podsjećamo, investicije u Koversadi dio su intenzivnog investicijskog ciklusa, vrijednog više od 400 milijuna eura, usmjerenog na poboljšanje proizvoda i ponude portfelja Maistra Hospitality Group kako bi svi naši smještajni kapaciteti bili na razini 4 i 5 zvjezdica, stoji u priopćenju koje su nam poslali iz Maistre.

Izraz nezadovoljstva

Očito je da radikalne promjene nisu najbolje sjele stalnim gostima i da je pokrenuta peticija izraz nezadovoljstva prema budućim radovima u kampu. Sudeći po stavu hotelijerske kuće situacija na terenu će ići svojim tijekom i sljedeće godine možemo očekivati završetak započetog projekta.

- Mi ćemo nakon skupljenih 5.000 potpisa, s peticijom ići prema Ministarstvu turizma Republike Hrvatske, Adris grupi kao vlasniku Maistre, te samoj Općini Vrsar gdje ćemo izraziti nezadovoljstvo budućim planovima vezanim za FKK kamp Koversadu i tražiti da se obustavi zamišljeni scenarij, rekao je o budućim akcijama Škof.

Uzimajući u obzir uzrečicu da je gost uvijek u pravu, bit će zanimljivo vidjeti kako će završiti ova priča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter