potpisan ugovor

Uskoro obnova crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Poreč)

(Foto Grad Poreč)


U Maloj vijećnici danas su porečki gradonačelnik Loris Peršurić i porečki župnik, vlč. Mladen Pranjić potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u radove uređenja pročelja crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode. Potpisivanju su se pridružili i pročelnik gradskog upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin te ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Ovim ugovorom se sufinancira obnova crkve u iznosu od 50 tisuća eura iz spomeničke rente. Obnovit će se pročelje crkve, koje je već neko vrijeme u lošem stanju, investitor je Župa Poreč, izvođač radova Mladen Bošnjak, dok će nadzor vršiti Antonio Marion uz pratnju Konzervatorskog odjela i Zavičajnog muzeja Poreštine. Očekivani dovršetak radova je proljeće 2025. godine.

Velečasni Pranjić zahvalio se Gradu Poreču na sufinanciranju obnove i pomoći na cijelom projektu, koji je dugotrajan zbog svih uvjeta koji se moraju ispuniti kada se radi na obnovi takvih objekata u starogradskoj jezgri. "Bit ću zadovoljan ukoliko ovaj projekt bude dovršen tijekom mojeg službovanja u Poreču, jer znam koliko je vremena i truda uloženo u realizaciju obnove", zaključio je Pranjić.

Crkva Gospe od Anđela je barokna građevina iz 1770. godine, sagrađena na ostacima ranije, romaničke crkve. Opremljena je baroknim oltarima i slikama, među kojima su najvrjednije Bezgrešno začeće sa sv. Petrom iz 18. stoljeća, rad Jacopa Marieschija i Mojsije s mjedenom zmijom venecijanskog slikara Gasparea Vecchie, koja potječe iz porečke katedrale.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter