predvodnik zelenog poslovanja

Dekarbonizacija: San Rocco prvi u Istri certificirao ugljični otisak

| Autor: Branko Biočić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Magistar kemijskih znanosti Robert Verbanac, Labinjan sa zagrebačkom adresom, već 25 godina nezavisni je konzultant za EU direktive i međunarodne standarde iz područja održivog razvoja, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Verbanac je nositelj međunarodnih licenci za Lead auditora odnosno procjenitelja usklađenosti sa zahtjevima međunarodnih normi ISO 14001 i ISO 50001, a surađuje s partnerima iz EU, SAD, Kine kao lokalni legislativni ekspert na području zemalja bivše Jugoslavije.

Prije tri godine započeo je suradnju sa Udrugom malih obiteljskih hotela UOMH i predsjednikom udruge Šime Klarićem na razvoju projekta eko zelenih hotela kao pod brend-om obiteljskih malih hotela.

- Prvi oblik suradnje je krenuo 2022. godine na zahtjev Udruge. Razvio sam projekt "Eko zeleni hoteli" kao pod brand obiteljskih malih hotela.

Na osnovu provedenih online radionica predstavnici hotela provodili su interne edukacije za svoje zaposlenike i primjenjivali potrebne zahtjeve te nakon certifikacije ovisno o broju dobivenih bodova dobivali su srebrni, zlatni ili platinasti certifikat.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Do 2024. certificirano je preko 30 malih obiteljskih hotela, govori nam Verbanac koji je u jesen prošle godine pokrenuo novi Projekt "Dekarbonizacija obiteljskih malih hotela" temeljen na najboljoj svjetskoj praksi, prilagođenoj specifičnim lokalnim uvjetima. Robert pojašnjava taj projekt:

- Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela prva je u hrvatskom turizmu, u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta te mene kao vanjskim konzultantom, pokrenula novi projekt dekarbonizacije u svojim objektima. To je treći projekt u posljednje četiri godine u sklopu zelene i digitalne tranzicije obiteljskog i malog hotelijerstva, prethodili su mu Eco zeleni hotel i Gourmet Authentic.

Hoteli na temelju metodologije koju su usvojili na radionicima izračunavaju svoj ugljični otisak koji se izražava kao kg/CO2 eq./po noćenju. Na osnovu izračunatog ugljičnog otiska hotel dobiva jasnu sliku što treba poduzeti u narednim godinama da smanji ugljični otisak i na kraju postane ugljik-neutralan hotel. U tom smislu, ove godine su u ožujku u Karlovcu dodijeljeni prvi certifikati članovima Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

Tadašnja ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u karlovačkom hotelu Korana Srakovčić dodijelila je prvih sedam certifikata ugljičnog otiska članovima Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela. Hotel San Rocco iz Brtonigle, kao predvodnik zelenog poslovanja, prvi je hotel u Istri koji je certificirao svoj ugljični otisak - Verbanac te najavljuje nove radionice Eco Zeleni hoteli i Dekarbonizacija hotela koje će se održavati on line tijekom zime u organizaciji Udruge OMH.

- Pozivaju se sve zainteresirane strane da se prijave i prisustvuju on line radionicama i da budu dio zelene tranzicije i pridonose postizanju ciljeva europskog zelenog plana. Zelena tranzicija i dekarbonizacija nije samo naša obveza nego i izvrsna poslovna prilika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter