prirodni proces

VIDEO / Novigradske ulice preplavila - pjena

| Autor: Glas Istre
(Screenshot iz videa)

(Screenshot iz videa)


Danas je mnoge iznenadila masovna pojava morske pjene duž zapadne obale Istre, a najatraktivniji prizor zabilježen je u Novigradu, piše IstraMet.

Kombinacija jakog vjetra i visokih valova dodatno je pojačala ovaj fenomen, a iako na prvi pogled izgleda neobično, riječ je o prirodnom procesu koji se često događa u morskom ekosustavu.

Morska pjena nastaje kada se organski materijali prisutni u morskoj vodi, poput algi i planktona, raspadaju te oslobađaju tvari koje djeluju kao prirodni surfaktanti.

Te tvari smanjuju površinsku napetost vode, omogućujući stvaranje mjehurića zraka. Pod utjecajem jakih valova i vjetra, mjehurići se gomilaju i formiraju pjenu koja se nakuplja na površini mora i uz obalu.

Ovakva pojava nije rijetka u Istri, osobito tijekom promjenjivih vremenskih uvjeta tijekom ljeta i jeseni, a fenomen može biti potaknut intenzivnim cvjetanjem mora kakvom smo svjedočili tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

Morska pjena uglavnom nije opasna i često ukazuje na zdrav morski ekosustav. Ipak, u rijetkim slučajevima njezino prekomjerno nakupljanje može signalizirati zagađenje, osobito ako je popraćeno neobičnim mirisom ili promjenom boje vode — što danas nije bio slučaj. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter