stiže snažna promjena

Noćas stiže novi kišni val, jaki udari vjetra i grmljavina. Evo kad možemo očekivati stabilizaciju

| Autor: Glas Istre, Petar Radovan / Istramet
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Kasno večeras i u noći na ponedjeljak stiže novi kišni val. Prema upozorenjima DHMZ-a, donosi nam lokalno obilnu kišu (>50 mm), prolazno jake udare vjetra (>65 km/h), dok je vjerojatnost grmljavine veća od 90 %, piše Istramet. 

Vrijeme će se postupno smiriti tijekom ponedjeljka, iako će i dalje biti lokalnih pljuskova, naročito u prvom dijelu dana. Temperature zraka snizit će se 5-6 °C, međutim tijekom utorka i srijede ponovno će nam se nakratko vratiti ljeto uz vrijednosti do 30 °C.

Noćašnji kišni val, izvor: WRF, Istramet

Ipak, takvo stanje neće dulje potrajati. Već u srijedu slijedi novo jače pogoršanje vremena uz kišu, pljuskove i grmljavinu, ali i oštar pad temperature zraka. Očekujemo obilne oborine, a vjetar će promijeniti smjer na sjeverozapadnjak i buru uz oštar pad temperature zraka.

Zahladnjenje će zahvatiti cijelu zemlju, ali i regiju, a vrijednosti će pasti i do 10 °C ispod prosjeka za doba godine. Za mnoge će to biti pravi temperaturni šok i nagli oproštaj od ljetnog vremena. U Alpama će pasti obilan snijeg, dok će se izoterma od 0 °C nerijetko spustiti ispod 1500 metara nadmorske visine.

Ljetu svakako stiže kraj, ali to ne znači da nećemo imati stabilnije periode nakon završetaka kalendarskog ljeta, koje često nazivamo i “babljim ljetom”. (P.R./IM).

Ukupna suma oborina upućuje na obilne kiše u središnjoj Europi, izvor: WRF
Širenje hladne fronte u petak prema istoku, izvor: WRF, Istramet
U Alpe stiže obilan snijeg, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter