junački PODVIG

Rovinjež Dominik Marku hrabrim činom spriječio katastrofu: Uletio u stan pun dima ne mareći za osobnu sigurnost!

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


Nakon što smo izvijestili o dimu koji je izlazio iz potkrovlja stana u Ulici Casale 8., i promptnoj intervenciji djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Rovinj, priča je u poslijepodnevnim satima dobila i svoj predgovor.

Naime, kako sam doznala u poslijepodnevnim satima, prvi na mjestu događaja bio je hrabri dvadesetogodišnji mladić iz Rovinja, Dominik Marku kojeg su zbog nagutanog dima i vrtoglavice policajci odveli na rovinjsku hitnu pomoć, gdje je boravio dva sata, da bi potom bio prebačen u Pulu na dodatnu provjeru.

Prvi reagirao

- Bio sam i kafiću "Piazzetta" kod tete i išao u nabavu. Kad sam se vraćao, blizu kafića i u našoj ulici uočio sam turističku vodičkinju s grupom turista kako zove vatrogasce. Odloživši robu, vratio sam se i vidio dim te čuo jednog čovjeka kako govori da se vrata stana moraju otvoriti i provjeriti ima li koga unutra. S obzirom da su svi ljudi oko mene bili i stariji i zbunjeniji, prvi sam reagirao i nogom otvorio zaključana vrata.

Također, kucao sam i u stan do i iz njega nitko nije odgovarao, mada sam kasnije čuo da je u njemu bila starija gospođa, priča nam Dominik svoje nevjerojatno iskustvo koje je doživio tijekom dvodnevnog boravka u Rovinju, u posjetu svojima. Naime, već danas Dominik je u Austriji, gdje radi.

- Došavši pred sam stan osjetio sam intenzivan miris dima i brže bolje spustio se niz stepenice u potrazi za vatrogasnim aparatom, kojeg sam, na svu sreću, dobio iz jednog dućana u susjednoj ulici Grisija. Vrativši se "gore", odvio sam osigurač i počeo prskati ispred sebe, u svim smjerovima jer od gustog dima ništa nisam vidio.

Iako sam navukao majicu preko lica, dva puta sam morao izlaziti na svjež zrak jer je bilo neizdrživo. Sve skupa mislim da je moj boravak u stanu ispunjenim gustim dimom trajao između pet i deset minuta, kaže nam hrabri mladić, kojeg su djelatnici policije prevezli na hitnu.

Policajci ga prevezli na hitnu

- Izašavši iz stana počelo mi se vrtjeti pa sam sjeo. Policajci koji su bili na očevidu prevezli su me do rovinjske hitne u kojoj sam boravio dva sata na pregledu, između ostalog i na kisiku. Iz Rovinja su me prebacili u Pulu na dodatne preglede, nakon kojih sam se u poslijepodnevnim satima busom vratio u Rovinj.

Čim sam se vratio, posjetio sam obitelj iz stana u kojem je dimilo te pitao kako je starija žena iz susjednog stana, veli Dominik dodajući i kako je interes stanara za njegovo zdravlje bio obostran. Jer, dodaje obitelji su mu se, ne samo zagrljajem i lijepim riječima, već i poklonom odužile.

Ono što je nas zanimalo bilo je pitanje da li bi svoje opasno i krajnje nesebično iskustvo prema ljudima koje i ne poznaje ponovio.

- Da, naravno! Opet bih učinio isto!, kaže nam Dominik Marku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter