slobodan pad u sigurnom okruženju

Aeroklub Istra želi revitalizirati padobranstvo u Istri: Organiziraju posjete Zračnom tunelu

| Autor: Jelena Milović
Ovo mogu iskusiti i oni koji nikada neće skočiti padobranom iz aviona

Ovo mogu iskusiti i oni koji nikada neće skočiti padobranom iz aviona


Aeroklub Istra započeo je s organiziranim odlaskom u tunel za turističke posjetitelje, kao i za one koji se žele početi baviti padobranstvom. Zračni tuneli igraju ključnu ulogu u obuci budućih padobranaca, nudeći im sigurnu i kontroliranu sredinu za učenje i usavršavanje vještina potrebnih za uspješno i sigurno skakanje padobranom.

Njihov značaj u procesu obuke je višestruk. Kao rekreativna aktivnost, zračni tunel nudi dozu adrenalina koja je savršeno uravnotežena s visokom razinom sigurnosti, čineći ga jednim od najpopularnijih oblika zabave za sve koji žele osjetiti slobodu letenja na potpuno novi način.

Skok u tandemu

U cilju revitalizacije padobranstva u Istri, koja ima dugu tradiciju, ovo je jedna od aktivnosti koje provode u Aeroklubu Istra. Naime, riječ je o organiziranim odlascima u Zračni tunel Aerodium u Logatecu u Sloveniji, koji simulira slobodan pad koji padobranci doživljavaju prilikom skoka iz aviona, ali u sigurnom i kontroliranom okruženju, uz stručne instruktore koji pružaju podršku i obuku prije leta.

- Kao iskusnoj padobranki, prvi posjet zračnom tunelu iFly prije 13 godina u Montrealu, pružio mi je potpuno novo razumijevanje letenja. Moj prvi posjet bio je namijenjen usavršavanju vještina koje su mi bile potrebne kako bih počela raditi kao profesionalni kamerman za tandem skokove, što je zahtjevno i odgovorno radno mjesto, gdje je vaša glavna odgovornost snimanje nezaboravnih trenutaka tandem skokova s padobranom.

Kamerman mora uskladiti svoju brzinu propadanja brzini tandem para, te letjeti na dovoljno maloj udaljenosti od tandema da snimi sve bitne trenutke skoka, a dovoljno daleko da se skok odvije na siguran način.

Kamerman također mora razviti istančane reflekse i iznimnu pokretljivost tijela, kako bi reagirao na neočekivane pokrete kojima tandem putnik može promijeniti kretanje na nepredvidljiv način. Podsjetimo se da tandem putnici u 99 posto slučajeva skoče samo jednom i ne prolaze kroz detaljnu padobransku obuku, veli nam iskusna padobranka i instruktorica padobranstva Nina Topić.

Ples na vjetru

- Trening u zračnom tunelu omogućava padobrancima da usavrše svoje vještine u kontroliranom okruženju. Uz podršku instruktora, sudionici se suočavaju s jakim strujama zraka koje simuliraju osjećaj slobodnog pada, omogućavajući im da prakticiraju različite akrobatske manevre i tehnike kontrole tijela.

Ovaj trening je idealan za sve, od početnika do iskusnih padobranaca, te turističkih letača jer omogućava beskonačne prilike za usavršavanje bez potrebe za skokovima s visine. Sigurnost je prioritet, a učesnici su uvijek pod nadzorom stručnjaka, pojasnila je. Iako ima veliki broj sati u zraku i sama Topić priznaje kako je riječ o nečem iznimnom.

- Ovaj trening nije samo priprema - on je umjetnost, ples na vjetru koji je podiže do novih visina, gdje gravitacija prestaje biti prepreka, a letenje postaje stvarnost, slikovito opisuje Topić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter