Istrijanski "Amerikanac"

Povratnik iz SAD-a Riko Benazić u Šumberu strahuje za svoju sigurnost. Doznajemo zašto se našao u velikim problemima

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Osamdesettrogodišnji Riko Benazić iz Šumbera u Americi je živio od 1964. godine, nakon što je odlaskom iz rodnog Šumbera kao mladić godinu dana proveo u talijanskom logoru za migrante. Dugo je živio u New Yorku, a zatim je nakon prodaje svoje tvrtke živio na Floridi, u gradiću udaljen 60 kilometra od Miamia, a nakon toga - u Poreču i u Šumberu.

U Americi je Riko postao uspješan poslovni čovjek i poduzetnik, bio je vlasnik tvrtke za proizvodnju centrifugalnih ventilatora s 50-ak zaposlenika te proizvodne hale, zgrade i dvorišta u industrijskoj zoni Brooklyna.

Problemi i u Poreču

Nakon što se umirovio, prodao je nakon 30 godina rada tvrtku, putovao po svijetu, dosta i po Europi, te svake godine dolazi po nekoliko mjeseci u rodni Šumber na svoje veliko imanje, na kojem uz kuću s bazenom ima u ograđenom dijelu i desetak ovaca i magarca.

No, Riko u zavičaju ima velike probleme koji su počeli još u Poreču gdje je imao kuću i kako kaže jedva ostao živ, zbog peripetija s potencijalnim kupcima. Od njega se tražilo da potpiše tabularnu izjavu da je isplaćen u cijelosti za prodaju kuće prije nego što je novac uplaćen i sjeo na njegov račun, a koju je oglasio za prodaju još 2016. godine.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Kuću u porečkom naselju Jug uspio je ipak prodati 2018. godine, ali problemi su se nastavili u Šumberu na njegovom imanju, a sve o tome Riko je ispričao za Glas Istre.

- U Poreču, na ljeto 2005. godine provaljeno mi je u kuću, dok smo nas četvero spavali. Ukraden mi je mobilni telefon. Sljedeće noći, parkiran auto mog rođaka bio je posipan fekalijama. Nekoliko puta 2006. našao sam šljunak na spomen ploči pokojne majke, na seoskom groblju u Šumberu, a 2016. godine, nakon što sam stavio na prodaju kuću u Poreču, počeli su problemi s prodajom kuće. Godine 2016. u mjesecu kolovozu dok sam bio na putovanju Europom, netko je ispustio oko 250 kubnih metara vode čime mi je nastala šteta od 3.854,18 kuna.

Pretpostavljam da se to desilo dok sam bio odsutan otprilike tjedan dana. Godine 2017. pri mom dolasku u Šumber iz Poreča i SAD-a, našao sam jednu ovcu raspolovljenu. Na terenu kod staje bio je samo zadnji dio ovce, prednjeg dijela nije bilo, zakopao sam dio ovce koji sam našao. Par dana kasnije dok sam bio odsutan, nestalo je jedno janje i zakopani dio ovce. Pri mom dolasku iz SAD-a 2018. godine, traka pastira na južnom zidu bila je oštećena bezbroj puta. Zbog gore navedenog, poklonio sam stoku Linu Blaškoviću.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Opet sam 2019. godine nabavio stoku, promijenio sam trake pastira sa žičanom ogradom, montirano mi je osam video kamera na kući i četiri kamere na terenu. Tad mi je netko počeo oštećivati pastir trake, na terenu blizu ograde za ulazak na posjed. Tad sam montirao motor na ogradu pa je cijeli posjed stalno zatvoren. Žalosno. Pri mom dolasku iz SAD-a, 2020. godine, našao sam bazen potpuno prazan jer mi je netko ispustio vodu, zapaljene stabljike lavande pored 2.700-litarskog plinskog podzemnog rezervoara, lavanda je bila oštećena vatrom što je moglo dovesti do oštećenja ventila i curenja plina te zapaljenja kuće.

Pri mom pokušaju upotrebe roštilja nastala je vatra izvan roštilja koja je mogla ugroziti moj život, jer plin iz plinske boce nije išao u roštilj zbog prerezanog crijeva, a roštilj je ranije bio ispravan. Godinu kasnije imao sam agoniju s popravkom oštećenog auta i instaliranjem toplinske pumpe za bazen, a 2022. godine našao sam tri suha bora koja su bila otrovana.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Godinu kasnije našao sam četiri kante viška staklenog pijeska u filteru za vodu bazena što je moglo uzrokovat izljev vode po električnim instalacijama dok sam ja bio u strojarnici. Ove godine, nekoliko dana nakon što sam skinuo zimsku ceradu s bazena, jedna lampa je isplivala na površinu vode.

Lampa je bila deformirana i djelomično izgorena od velike temperature. Električar je rekao da to se može desiti ako je lampa upaljena dok nije pod površinom vode. Preko 10 godina stara trešnja potpuno je suha, kao i ostalo drveće zbog uštrcanog otrova, ispričao nam je Riko, koji je rekao da ne zna zašto mu se to događa ni na koga bi sumnjao.

Stoga je putem odvjetnika Pavla Perišića iz Pule 7. svibnja ove godine podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu protiv nepoznatog počinitelja zbog osnovane sumnje u kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju, koji mu je veliko imanje na osami u Šumberu, gdje je na djedovini od dvadeset tisuća četvornih metara 2011. izgradio lijepu kuću s bazenom pretvorio, kako kaže, u horor ranč.

U kaznenoj prijavi opisuju se svi ti događaji te ističe da se zbog navedenih događaja Riko Benazić ne osjeća sigurnim, jer smatra da mu nepoznati počinitelj čini štetu uništavanjem njegove imovine, te da ga je pokušao teško tjelesno ozlijediti rezanjem cijevi za plin te začepljenjem filtera bazenske vode.

Policija provela izvide

Kaznena prijava je nadopunjena 20. svibnja zbog praznog bazena koji se ne može sam isprazniti, te namjernog oštećenja lampe u bazenu po ocjeni električara uslijed visoke temperature jer je dulje vremena bila upaljena iznad razine vode, a izvađena je iz kućišta.

Nakon toga, labinska je policija provela izvide, pa se sada očekuje meritorna odluka Državnog odvjetništva o toj kaznenoj prijavi. Riko kaže da se Amerika promijenila i nije više ono što je bila, te da bi volio kupiti nešto u Puli, jer mu je ovdje lijepo ljeti, ali pusto i prazno tijekom zime.

(Snimio Branko Biočić)(Arhiva Glasa Istre)

Inače, o Riku Benaziću i njegovim porečkim peripetijama i problemima, Glas Istre je pisao još 30. svibnja 2005. godine u članku pod naslovom »Franco Basso osvaja Poreč«.


Podijeli: Facebook Twiter