ZDRAVE ŠKOLSKE MARENDE

Rovinjski školarci odabrali: Najbolji su muffini od mrkve i namaz od tikvica

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


U rovinjskoj Osnovnoj školi Jurja Dobrile održan je prvi Susret (promocija) zdravih školskih marendi. Kako doznajemo, Susret, koji su organizirali Grad Rovinj, Osnovna škola Jurja Dobrile i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, a pripremile vrijedne ruke kuhinjskog osoblja ove i drugih škola, imao je za cilj - promovirati zdravu hranu u kojoj će školska djeca uživati.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Osam zdravih obroka

Na tom je tragu, nakon pozdravnih riječi domaćina, predstavnika Grada i Zavoda, predstavljeno osam zdravih obroka - tjestenina u umaku od leće, muffini od mrkve, kukuruzna zlevanka, namaz od tikvica, salata s umakom, sendvič s pečenom piletinom, pašteta od bundeve s bijelim grahom i pita od jabuka u kuglicama.

Nakon degustacije, školarci u ovom slučaju i kušači, trebali su ocijeniti najbolja jela. U konkurenciji slatkih prvo mjesto zauzeli su muffini od mrkve, dok je namaz od tikvica prednjačio u konkurenciji slanih jela.

Kako je u uvodu prezentacije rekla nutricionistkinja Nina Penezić Blažević, "Susret zdravih školskih marendi" je susret na kojem djeca degustiraju naša jela i biraju, odnosno ocjenjuju ona po njima najbolja.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

- Glavni cilj okupljanja je promocija pravilne i uravnotežene prehrane kod djece školske dobi. Također, razmjena iskustva i svojevrsna edukacija kuhinjskog osoblja te prilika da se u školske jelovnike uključe nova nutritivno bogata jela koja će biti najbolje ocijenjena od strane učenika, pojasnila je Penezić Blažević.

Više o "susretima", koji su po prvi put organizirani u Rovinju (započeli u Puli, a lani su održani i u Poreču), izrekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Danijela Lazarić Zec, koja je podsjetila i na neslavnu činjenicu, a ta je da su nam djeca pretila.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Mlađi slabo jedu povrće i voće

- Zdrava prehrana najvažnija je u očuvanju zdravlja i prevenciji od raznih bolesti u budućnosti. Poznata je činjenica da su naša djeca među najdebljima u Europi, kao i da pretilost utječe na mentalno zdravlje.

Također, ne treba zanemariti i to da naši mladi slabo jedu povrće i voće pa je upravo naglasak na zelenom i šarenom, odnosno jelima koja slave boje a to je naravno, kod mlađih manje omiljeno povrće i voće, rekla je Lazarić Zec, pozvavši zato učenike/ trećaše/kušače da povrće konzumiraju svaki dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter