(Snimila Nina Orlović Radić)
U rovinjskoj Osnovnoj školi Jurja Dobrile održan je prvi Susret (promocija) zdravih školskih marendi. Kako doznajemo, Susret, koji su organizirali Grad Rovinj, Osnovna škola Jurja Dobrile i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, a pripremile vrijedne ruke kuhinjskog osoblja ove i drugih škola, imao je za cilj - promovirati zdravu hranu u kojoj će školska djeca uživati.
Na tom je tragu, nakon pozdravnih riječi domaćina, predstavnika Grada i Zavoda, predstavljeno osam zdravih obroka - tjestenina u umaku od leće, muffini od mrkve, kukuruzna zlevanka, namaz od tikvica, salata s umakom, sendvič s pečenom piletinom, pašteta od bundeve s bijelim grahom i pita od jabuka u kuglicama.
Nakon degustacije, školarci u ovom slučaju i kušači, trebali su ocijeniti najbolja jela. U konkurenciji slatkih prvo mjesto zauzeli su muffini od mrkve, dok je namaz od tikvica prednjačio u konkurenciji slanih jela.
Kako je u uvodu prezentacije rekla nutricionistkinja Nina Penezić Blažević, "Susret zdravih školskih marendi" je susret na kojem djeca degustiraju naša jela i biraju, odnosno ocjenjuju ona po njima najbolja.
- Glavni cilj okupljanja je promocija pravilne i uravnotežene prehrane kod djece školske dobi. Također, razmjena iskustva i svojevrsna edukacija kuhinjskog osoblja te prilika da se u školske jelovnike uključe nova nutritivno bogata jela koja će biti najbolje ocijenjena od strane učenika, pojasnila je Penezić Blažević.
Više o "susretima", koji su po prvi put organizirani u Rovinju (započeli u Puli, a lani su održani i u Poreču), izrekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Danijela Lazarić Zec, koja je podsjetila i na neslavnu činjenicu, a ta je da su nam djeca pretila.
- Zdrava prehrana najvažnija je u očuvanju zdravlja i prevenciji od raznih bolesti u budućnosti. Poznata je činjenica da su naša djeca među najdebljima u Europi, kao i da pretilost utječe na mentalno zdravlje.
Također, ne treba zanemariti i to da naši mladi slabo jedu povrće i voće pa je upravo naglasak na zelenom i šarenom, odnosno jelima koja slave boje a to je naravno, kod mlađih manje omiljeno povrće i voće, rekla je Lazarić Zec, pozvavši zato učenike/ trećaše/kušače da povrće konzumiraju svaki dan.