VEČERAS U ROJCU

Soundpainting Platforma Pula: Premijerni koncert dua Jovanović/Krhlanko

| Autor: Mladen RADIĆ
Dizajn plakata potpisuje Goran Velić

Dizajn plakata potpisuje Goran Velić


Soundpainting platforma Pula predstavlja "Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.4" te u nedjelju u 21 sat Dnevnom boravku Rojca organizira premijerni koncert dua Jovanović/Krhlanko. Sastav čine Pavle Jovanović - gitara, objekti, elektronika, live processing i Bojan Krhlanko - bubnjevi, objekti, electronika, live processing. Ulaz je besplatan.

Jovanović/Krhlanko duo kroz improvizaciju istražuje ekstreme od minimalizma do noisea uz utjecaj free jazza kroz koji su međusobno počeli surađivati i razvijati zajedničke ideje. Zvuk dua je vrlo eklektičan, te kroz procesuiranje i prepariranje akustičnih instrumenata i objekata iskorištava cijeli dinamički raspon, istražujući područje improvizacije u potpuno slobodnoj formi, uz primjenu skladanih, ritmičkih i apstraktnih zvukovnih materijala.

Pavle Jovanović i Bojan Krhlanko su glazbenici čije je zajedničko glazbeno sazrijevanje počelo za vrijeme studija na Koruškom konzervatoriju za glazbu u Klagenfurtu. S vremenom su se kroz razne zajedničke i osobne projekte usmjerili prema istraživanju raznih elemenata zvuka u jeziku improvizirane glazbe. Prvi takvi projekti i koncerti su bili u jeziku free jazza gdje se prvenstveno istražuje melodija, ritam i šum uz odsustvo zadane harmonije i forme. Ta stečena znanja su omogućila obojici da sviraju u raznim projektima suvremene improvizirane glazbe, suvremene glazbe i sl.

Zajedno su osnovali sastav Abstract Construction Collective koji se bazira na izvođenju grafičkih notnih zapisa gdje iskorištavaju stečeno znanje za izvođenje takvih partitura. Istovremeno je interes obojice prema produkciji, dizajniranju i procesuiranju snimljenog, sampliranog i zvuka vlastitog instrumenta, digitalnim ili analognim putem postao predmet interesa i istraživanja.

Ideja Jovanović/Krhlanko dua je nastala u želji da stečena znanja i vještine sviranja, komponiranja, produkcije, live processinga i sinteze zvuka istraže u formatu "proširenog dua" u jeziku slobodne improvizacije, eksperimentalne glazbe i kompozicije. Prošireni duo podrazumijeva da muzičari, osim svog glavnog instrumenta, imaju i proširenu paletu zvukova i alata za manipularenje istim čime se stječe dojam da je uvijek prisutno više od dvoje ljudi u muzici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter