istarska glazbenica 

Elis Lovrić na turneji u Japanu. Večeras će održati poseban koncert u tokijskom kulturnom centru Europske unije

| Autor: Hina
(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)


U sklopu japanske turneje "Dvije kapi mora - Umi no ni-teki“ istarska glazbenica Elis Lovrić damas će održati poseban koncert u tokijskom Europa House, kulturnom centru Europske unije, uz 50. godišnjicu službenog prisustva Europske unije u Japanu.

Tijekom turneje kantautorica nastupa s japanskom kolegicom Utakom Toyamom i do 28. listopada će imati šest koncerata.

"Iako je japanska kultura naizgled potpuno različita od naše, postoji duboka sličnost koju osjećam ne samo učeći i pjevajući na japanskom jeziku i njegovim dijalektima već i u pristupu ljudima. Možda ima veze s tim kako sam odgojena u Istri", rekla je glazbenica. Dodaje kako ju posebno raduje na koncertima kad publika glasno reagira na svaku frazu  pjesme "Zavrti me, zavrti", kao da su rođeni Labinjani.

Uz koncerte, koje je već prošle godine s uspjehom održala u Japanu, posebnu pozornost privlače njezine jezično-glazbene radionice, tijekom kojih je podučila japanske polaznike pjevati pjesmu "Kanat od mora - Umi no uta" na materinjem labinskom dijalektu i japanskom jeziku. Ove ih je godine pripremila tri. 

Osim nove skladbe "Dvije kapi mora – Umi no ni-teki" na hrvatskom i japanskom jeziku, po kojoj turneja nosi ime, Elis Lovrić i Utako Toyama predstavljaju  istarsku pjesmu "Draga nan je zemlja" s japanskim prepjevom i japansku "Sakura, Sakura", koju je Lovrić obradila na svojoj materinjoj labinjonskoj cakavici, pod nazivom "Crešnjica, crešnjica".

Za ovu turneju snima se i japansko izdanje pjesme "Je ča je" na izvornom Osaka-ben dijalektu, čime se spajaju ne samo dva književna jezika, već i dva izvorna dijalekta iz potpuno različitih i udaljenih kultura, ističe se u priopćenju.

Uz koncert u Yonagu, gdje je turneja počela 16. listopada, glazbenice su dosad nastupile u Osaki te u hramu Rinsenji u Hekinanu, pobratimu grada Pule, a u Tokiju će održati dva koncerta – prvi u Europa Houseu, a drugi u MIN-ON Music Museum.

Organizatori turneje su Veleposlanstvo RH u Japanu i Umjetnička organizacija Akcent Studio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter