jesen bez bolesti

Najbolje namirnice za jačanje energije, smanjenje šećera i poboljšanje probave

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Prirodna funkcija zdravog imunološkog sustava najbolja je obrana od lakših oblika prehlade.

Iako nije jamstvo da nećete podleći šmrcanju ili upali grla, uravnotežena i raznolika prehrana koja uključuje puno voća i povrća osigurat će vam unos svih vitalnih mikronutrijenata koji su vašem imunološkom sustavu potrebni za učinkovit rad.

U nastavku predlažemo kako hrana može utjecati na raspoloženje i koje namirnice treba jest za jačanje energije te smanjenje šećera i poboljšanje probave.

Vitamin D

Uz manje sunca, padaju i razine vitamina D (“vitamin sunca”).

Ovaj je vitamin važan za imunološku funkciju pa pokušajte redovito uključivati ??hranu poput jaja, gljiva i lososa u svoju prehranu jer su to namirnice koje su jedan od glavnih izvora vitamina D.

Luk i češnjak

Luk, češnjak i vlasac ne samo da daju okus jelima, već sadrže i snažna ulja koja imaju antimikrobna svojstva. Zdravstvene prednosti luka i češnjaka čine ih izvrsnim dodatkom uravnoteženoj prehrani.

Nutritivno bogata hrana

BBC piše da određene studije sugeriraju da prehrana s previše kalorija i rafiniranog šećera može oslabiti imunološki sustav što je još jedan razlog da ograničite unos šećera, alkohola i visoko prerađenih ugljikohidrata.

Pokušajte se usredotočiti na hranjive sastojke, zdrave masti, nemasne bjelančevine i složene ugljikohidrate u svakodnevnoj prehrani.

Zdrave masti

Omega-3 masnoće neophodne su za mnoge aspekte zdravlja, uključujući proizvodnju imunoloških stanica.

Pobrinite se da jedete dovoljno masne ribe poput skuše, lososa, sardina i pastrve. Ako ste vegetarijanac ili vegan, svakako uključite biljne izvore poput chia sjemenki, lanenih sjemenki i oraha.

Pomozite svojim crijevima

Postoje bilijuni bakterija u našim crijevima koje pomažu našem tijelu da probavi hranu, održi ravnotežu i ostane zdravo.

Zapravo, više od 70 % imunološke obrane nalazi se u sluznici naših crijeva, stoga je važno uključiti hranu koja je pogodna za crijeva u našu prehranu ako se želimo boriti protiv prehlada i infekcija.

Uključivanje probiotičke hrane poput živog jogurta, kefira, kimchija, kiselog kupusa i jabučnog octa, može pomoći hraniti korisne bakterije u crijevima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter