Ilustracija (Pexels)
Prirodna funkcija zdravog imunološkog sustava najbolja je obrana od lakših oblika prehlade.
Iako nije jamstvo da nećete podleći šmrcanju ili upali grla, uravnotežena i raznolika prehrana koja uključuje puno voća i povrća osigurat će vam unos svih vitalnih mikronutrijenata koji su vašem imunološkom sustavu potrebni za učinkovit rad.
U nastavku predlažemo kako hrana može utjecati na raspoloženje i koje namirnice treba jest za jačanje energije te smanjenje šećera i poboljšanje probave.
Uz manje sunca, padaju i razine vitamina D (“vitamin sunca”).
Ovaj je vitamin važan za imunološku funkciju pa pokušajte redovito uključivati ??hranu poput jaja, gljiva i lososa u svoju prehranu jer su to namirnice koje su jedan od glavnih izvora vitamina D.
Luk, češnjak i vlasac ne samo da daju okus jelima, već sadrže i snažna ulja koja imaju antimikrobna svojstva. Zdravstvene prednosti luka i češnjaka čine ih izvrsnim dodatkom uravnoteženoj prehrani.
BBC piše da određene studije sugeriraju da prehrana s previše kalorija i rafiniranog šećera može oslabiti imunološki sustav što je još jedan razlog da ograničite unos šećera, alkohola i visoko prerađenih ugljikohidrata.
Pokušajte se usredotočiti na hranjive sastojke, zdrave masti, nemasne bjelančevine i složene ugljikohidrate u svakodnevnoj prehrani.
Omega-3 masnoće neophodne su za mnoge aspekte zdravlja, uključujući proizvodnju imunoloških stanica.
Pobrinite se da jedete dovoljno masne ribe poput skuše, lososa, sardina i pastrve. Ako ste vegetarijanac ili vegan, svakako uključite biljne izvore poput chia sjemenki, lanenih sjemenki i oraha.
Postoje bilijuni bakterija u našim crijevima koje pomažu našem tijelu da probavi hranu, održi ravnotežu i ostane zdravo.
Zapravo, više od 70 % imunološke obrane nalazi se u sluznici naših crijeva, stoga je važno uključiti hranu koja je pogodna za crijeva u našu prehranu ako se želimo boriti protiv prehlada i infekcija.
Uključivanje probiotičke hrane poput živog jogurta, kefira, kimchija, kiselog kupusa i jabučnog octa, može pomoći hraniti korisne bakterije u crijevima.