NAJBOLJI BURGER U PULI I OKOLICI

PIANTINA JE VAŠ PRVI IZBOR Ali, ima još favorita. Izdvojili smo nekoliko mjesta gdje nećete pogriješiti ako poželite pojesti ovaj gastro hit

Putem Facebooka uputili smo pitanje našim čitateljima gdje se u Puli i okolici može pojesti najbolji burger, odnosno koji bi lokal preporučili svojim prijateljima koji borave u Puli

| Autor: Doria MOHOROVIĆ i Erika FILIPLIĆ, foto Duško Marušić Čiči i Dejan Štifanić
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Posljednjih su nekoliko godina burgeri postali nezaobilazan gastro hit i u Puli. Mesni, riblji ili vege, pregršt je izbora i vrsta, a još više varijacija na temu koje se mogu kušati. Svaki od lokala, posebice oni koji su koncentrirani na burgere isključivo, trudi se ponuditi nešto svoje i autentično, po čemu su, naposljetku i prepoznati među domaćim gostima.

Zbog toga smo putem Facebooka uputili pitanje našim čitateljima gdje se u Puli i okolici može pojesti najbolji burger, odnosno koji bi lokal preporučili svojim prijateljima koji borave u Puli, a koji su u potrazi za ovakvim slasnim zalogajem. Izdvojili smo nekoliko mjesta koja su se u preporukama naših čitatelja najčešće ponavljala, a to su Piantina, Arboretum, Ožujsko Pub Zaobilaznica, Shipyard i Reka. Uz to, mnogo glasova su dobili i Kebaboss, Tanja 3 i Sandwich klub.

_______________________________________________________________________________________________________

FINE FAST FOOD PIANTINA

Iako je otvorena tek tri godine, Piantina je definitivno favorit mnogih Puljana, koji tamo svakodnevno svraćaju na dobru klopu. U trenutku naše posjete Piantini susreli smo gospođu koja je ovdje stalni gost, a ovog je puta, na najdraži joj burger, povela i prijateljicu iz Švicarske. "Ako jedem u gradu, jedem samo ovdje. Čisto je, ljubazno je osoblje i hrana je odlična", kaže naša sugovornica.

Kuhar Raffaele Dobran otkriva nam kako je najviše tražen Pepper Jack burger koji se sastoji od 100 posto junetine, cheddar sira, svinjske vratine, karameliziranog luka, eisberg salate i papar umaka. Taj nepcu zanimljiv umak radi se po vlastitoj recepturi u samoj Piantini, a osim papra, luka i vrhnja za kuhanje, za poseban se okus dodaje i mala količina Brandya. Osim najpopularnijeg Pepper Jacka, u ponudi su i Smoker, Italiano, Cheddar, I Love Istria, Trouble Cheese, Hot Lady i Che Guevara, a u svaki od njih ide odrezak junetine. Novost u njihovoj ponudi je Tuna burger kojeg čine tuna steak, tartar, rukola, pomidor i dehidrirani luk. Za ovu morsku deliciju gosti će izdvojiti 55 kuna. Inače, cijene su od 42 do 58 kuna, ovisno o vrsti burgera i količini mesa.

Uz burgere su, kaže nam kuhar Dobran, najviše traženi grill sendviči, a imaju i vegetarijanski izbor, koji se često traži. Nakon uspješne priče u središtu Pule, vlasnik Marko Lukež odlučio je otvoriti kapacitetom još veći objekt istog imena u Fažani, a kako čujemo, posao cvjeta i bolje od očekivanog. U ovom izboru Piantina je uvjerljivo najviše glasova.

foto

Dupli Pepper Jack najtraženiji je burger Piantine (Snimio Duško Marušić Čiči)

_____________________________________________________________________________________________________

ARBORETUM PUB U FAŽANI

Arboretum je jedna posebna priča čijem su stvaranju pored hrane doprinijele jedinstvena lokacija i ambijent. Nalazi se u Fažani, u blizini mora, a istovremeno u dvorišnom okruženju gdje gosti u svojem obroku mogu uživati među zelenilom i maslinama.
- Arboretum je prvi u ovim krajevima na ovakav način počeo raditi burgere, posvećeni smo isključivo burgerima, uz koje imamo sendviče, salate i grickalice uz pivo, kaže nam vlasnica Arboretuma Blanka Miletić, za koju se usudimo reći da je prava umjetnica u kuhinji i u kombiniranju okusa, ali i jako ugodna i pristupačna sugovornica.

Burgeri su tu oni koji zaokružuju cijelu priču, a rađeni su od različitih vrsta mesa - black angus, boškarin, piletina i lokalna junetina. Uz to, u ponudi su i losos burger i vege opcija čija je pljeskavica rađena od povrća i kvinoje. Najtraženiji burgeri su onaj od angus pljeskavice, nazvan "Farmer", koji se poslužuje uz džem od pancete i barbeque umak, a koji je uz "Miss Daisy" tek od prošle godine u ponudi. Uz to, nude se i dva autentična istarska burgera od boškarina čije se meso dobavlja od Agencije za ruralni razvoj Istre (AZZRI). Za one smjelije, tu su i neki "egzotičniji" burgeri koji sljubljuju neobične okuse. U jednom od takvih se kombiniraju meso, ananas, avokado i luk koji se marinira u soku od limete, mente i đumbira, što na kraju čini slatko-kiselu kombinaciju, prigodno osvježavajuću za ljeto. Vlasnica ističe da se u burgerima koriste domaći umaci i džemovi od pancete, ljubičastog luka koje sami pripremaju, dok se svježa peciva, po njihovoj recepturi, dobavljaju iz jedne istarske pekarnice. Cijene burgera su oko 60 kuna, ovisno naravno o vrsti.

Uz čak 20 vrsta burgera, u Arboretumu se može kušati preko 70 piva iz cijelog svijeta, kao i nekoliko točenih. Ponuda piva se neprestano mijenja i nadopunjuje, a od nedavno se može degustirati i ono s Havaja.

foto

Arboretumov Farmer 

______________________________________________________________________________________________________

OŽUJSKO PUB ZAOBILAZNICA

Ožujsko Pub Zaobilaznica još je jedno prepoznatljivo burger mjesto, što potvrđuje i činjenica da se ondje na dan proda čak oko 150 različitih burgera.

Kuhar Renato Plužarić kaže kako od početka grade svoju prvotnu ideju i slijede viziju, drže do kontinuirane kvalitete, ne mijenjaju mesara, a peciva za burgere izrađuju sami.

- Trebalo nam je dva-tri mjeseca dok nismo pronašli idealnu recepturu koje se sada držimo. U peciva ide mnogo maslaca i mlijeka kako bi uvijek bila mekana pri zalogaju. Ona su bez ikakvih aditiva jer se takva inače mogu kupiti u bilo kojem supermarketu i   time se sroza kvaliteta burgera. Naime, mi sva peciva mijesimo ujutro, od onih za tost, za hot dog, za burgere, pa i one kruščiće koji idu uz druga jela. Većinu umaka za burgere, poput onog od sira ili barbeque umak, također radimo sami, ističe Plužarić i dodaje da su njihovi gosti vjerni klasici, pa tako je najtraženiji Classic burger.

Budući da vole eksperimentirati u kuhinji, jednom su prilikom odlučili u kalupu od torte napraviti pecivo od 800 grama. Zatražili su od mesara da napravi pljeskavicu od čak kilogram koja će, uz to, biti punjena i sirom. I tako je nastao xxl burger-superburger od 2,1 kilogram ukupno.

Superburger i dalje imaju u ponudi, no on se radi po narudžbi, a u prosjeku bude tražen dvaput mjesečno. Uz ovaj superburger slijedi i izazov "Pub Burger challenge" koji je samo za one najhrabrije i najgladnije. Ukoliko se pojede u pola sata, superburger, koji je inače 260 kuna, je besplatan.

Plužarić objašnjava da postoje pravila koja određuju da sve što ima ispod 180 grama pljeskavice, ne može se nazivati burgerom, već su to hamburgeri. Cijene burgera kod njih su od 45 kuna na dalje.

foto

Classic Ožujko Pub Zaobilaznice

___________________________________________________________________________________________________________

THE SHIPYARD PUB

U The Shipyard Pubu posljednje se četiri godine jedu odlični burgeri, što potvrđuju i brojne nagrade. Dvije su godine za redom, 2017. i 2018. godine, osvojili i prvu nagradu za najbolji burger na Burger festivalu u Zagrebu, a bili su i među najboljih 50 u Europi.

To su bili Mason burgeri, a kasnije im je došla ideja, priča nam vlasnik Josip Tirić, napraviti burgere i dati im imena po velikim brodovima koje je Uljanik sagradio, kao što su Berge Adria, Berge Istra, Berge Vanga, Berge Brioni, Tarfala, Koyali, Konkar Theodoros, Mary R. Koch. Vodili su se time da poput gigantskih brodova i burgeri budu gigantski. Pa tako bazu čini dobar komad pljeskavice od 200 grama junetine. Tirić nam kaže kako goste jako privlači ideja s nazivima, pa tako često krenu u mini istraživanje o brodovima.

- U svaki burger idu vrhunske namirnice od najkvalitetnijih sireva poput, na primjer, cheddar sira. Svaki burger ima nešto svoje, nešto što ga čini posebnim. A osim toga, radimo i svoje umake, poput onog na bazi tartufa, rekao je Tirić i dodao da jako hvaljen i njihov vege burger. Cijene su, inače, od 65 do 75 kuna.

foto

Shipyardov ponos

________________________________________________________________________________________________________

FAST FOOD REKA

I dok su gore navedeni lokali otvoreni tek nekoliko godina, fast food "Reka" prehranjuje Puljane posljednjih 40-ak. Generacije učenika ondje su odlazile i još uvijek odlaze na marendu, a posebno je vrijedan onima koji se praznog želudca vraćaju iz noćnog izlaska. Među vjernim gostima su i radnici obližnje bolnice, kao i svi drugi koji imaju urede u centru grada.

Pitamo se postoji li uopće osoba iz Pule koja ne zna za prepoznatljiv crveni kiosk kod "žute škole", smješten na križanju Zagrebačke i Rakovčeve ulice.

Iako ovaj glasoviti obiteljski fast food u svojoj ponudi nema klasične burgere, dakle s većim komadom mesa (180 grama na više) i većim cijenama, Reka je bila i ostala mjesto gdje će mnogi na "pljeskavicu između dva peciva", pa zvali to burger ili hamburger.

Cijene u Reki su tako i znatno manje, pa se (ham)burger može pojesti i za 20 do 30 kuna. Netko će reći da to "nije isti proizvod", netko da jest, ali na koncu nije ni važno. Reka je jedan od simbola Pule.

foto

Sa čime? Sa svime…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter