Odlučili smo krenuti s drugačijim konceptom, kvalitetnijim, svježim, sezonskim i lokalnim namirnicama. Nisu to obični burgeri, iako nudimo i klasiku. No, ideja je ponuditi nešto drugačije, kažu vlasnici Piantine Marko Lukež i Davor Aničić. U skladu s takvom filozofijom planiraju mijenjati jelovnik, pa će tako najesen uvesti jela na bazi istarskih kobasica i krem juhu od bundeve
Ovo je najbolji fast u Puli, hrana ima sve gušte, dobacuje mi školski drug, pulski taksist koji je svratio na marendu u nedavno otvoren lokal brze hrane Piantina u Zadarskoj ulici, odmah iznad Fine. Smještena u samom centru, na početku ulice, Piantina nas skromnim natpisom i primamljivim mirisima vabi da uđemo i na maloj, šarmantnoj terasi kušamo neki od autorskih hamburgera
koje svakodnevno priprema kuhar Marko Lukež. Kao što joj samo ime kazuje, terasa je okružena piantinama, u prirodnim smeđim i zelenim bojama, glazba je ugodna, prostor intimistički, upravo u skladu s konceptom lokala koji nudi ukusne, kvalitetne i zdrave obroke.
Pozamašni Burger Italiano
Iako otvorena tek u travnju ove godine, Piantina je već stekla krug obožavatelja koji ovdje svakodnevno svraćaju, a razlozi su više nego dobri. Nije ovo običan fast food, nego fini lokal brze hrane koji gostu nastoji pružiti nešto više od uobičajenih hamburgera i sendviča, iako se i takva klasika ovdje nudi. Kušamo sočni i pozamašni burger Italiano u kojem je čak 180 grama
čistog junećeg mesa dobavljenog u mesnici Compari. Meso se samo okrene na vatri da uhvati hrskavu koricu, tako da u njemu ostanu svi sokovi, objašnjava Marko dok slaže meso u domaće pecivo, pripravljeno po posebnoj recepturi. Prvo umeće list zelene salate, pomidor, potom meso koje se prekriva kriškama mozzarelle, listićima rukole i grana padanom. Na koncu se okus zaokružuje domaćim pestom spravljenim od mješavine maslinovog ekstra djevičanskog ulja i raznih aromatičnih trava. Ima tu basilica, koromača, vlasca, timijana, mente i koječega drugog, začinjenog
solju i paprom. Rezultat je ultrafini hamburger koji se topi u ustima: pecivo je meko i mliječno, meso sočno, a ostali sastojci spretno ukomponirani u cijelu priču. No, za razliku od drugih bistroa i finih zalogajnica koji malene burgere nude po paprenoj cijeni od 60-ak, pa i 80-ak kuna, nakon kojih nisi ni sit ni gladan, u Piantini je izvrstan omjer cijene i kvalitete. XL verziju sa 180 grama mesa, koja košta 48 kuna, fotoreporter i ja jedva smo uspjeli svladati, no postoji i small varijanta sa 100 grama mesa koja stoji 38 kuna. (Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)