"Htio sam nešto malo da se mogu posvetiti gostu, da nešto i ja radim", kaže Marko Lukež, zaljubljenik u kuhanje
Marko, Emily i - Koki te naravno delicije iz Piantine (Snimio Dejan Štifanić)
Ako se bojite nuspojava AstraZenece, ne morate se bojati nuspojava Istra Zenece, iako je sastav opasan - šalša, kozji sir, pršut, panceta, istarska kobasica, skuta, rukola i ulje od bijelog tarfufa. Riječ je o XXL bruschetti starog novog street fooda Piantine otvorenog početkom tjedna u Fažani.
Vlasnik i kuhar Marko Lukež prije tri godine kada je otvorio malu Piantinu u središtu Pule ubrzo je postao referentno mjesto kada su burgeri u pitanju. Tako da možemo kazati da Piantina nikada nije bila fast food već fini mali lokal čiji burgeri plešu na onoj finoj granici u kojoj hamburgeri postaju gastronomija. Stoga i ne čudi što je jedan od rijetkih koji je u pandemijskim vremenima otvorio još jedan objekt gdje se više može posvetiti kuhanju i gostima.
Nakon što je urbanu kulturu burgera donio u najveći istarski grad, odlučio je to napraviti i u Fažani, u proširenom izdanju.
- Htio sam nešto malo da se mogu posvetiti gostu, da nešto i ja radim", priča Marko Lukež, zaljubljenik u kuhanje.
Budući da je znanje kuhao i peko u vrhunskim restoranima poput kultnog Valsabiona u Pješčanoj Uvali i Meneghetthija u Balama, a mukotrpnu praksu odrađivao u Italiji, godinama se educirao, kupovao knjige, a s time lonce i noževe, Marko zna što je vrhunska kuhinja te si povremeno daje oduška kuhajući po kućama u svom projektu Chef at home.
Duhovito i fino
Fažanska Piantina dozvoljava si odmak od klasičnog street fooda.
- Pulska Piantina je već uhodana priča, a kako me uvijek vuče kuhinja, u Fažani smo išli stepenicu više, objašnjava Marko.
Fažanska podružnica ima dvostruko više sjedećih mjesta - 43, a zanimljivo je da i ovdje dolaze Puležani. Iako još nema turista, terasa fažanske Piantine je puna.
Meso je Markov forte. Na ulazu gdje se nekada vrtjelo prase na ražnju, taj restoranski strereotip balkanske gozbe, danas je Kamado ili Green Egg roštilj. Znalci kažu - najbolji roštilj na svijetu. Izgledom poput kinder jaja. Kad ga otvoriš, ispuni ti želju. Prava evolucija u roštilju.
- Dizajniran je tako da se sa svih strana vraćaju sokovi koje ispušta meso. Peče se podjednako s jedne i druge strane tako da sva vlažnost mesa i sočnost ostaje u njemu, znači ne isparava. Na njemu se može dimiti losos, tuna…, strastveno će Marko dok priprema roštilj.
Lukež stalno istražuje, eksperimentira. Stavlja na roštilj suvetirana rebarca (napravljeni u suviju). Druga rebarca umotava u foliju i na 100 stupnjeva Celzijevih priprema detaljno nekoliko sati. Meso se dimi u smokeru tako da ima okus dima s posebnim ugljenom. Tu je i aromatično drvo s mirisom jabuke i smreke koje daje posebnu aromu hrani. Roštilj novog milenija - spoj znanja, tradicije i tehnologije.
Marko je u Piantini po cijele dane, zajedno s djevojkom Emily koja mu pomaže u poslu.
- Ovo mi je kao dom pa se osjećam kao kod kuće. Kad radiš za sebe, pa ti i gost još nešto fino pojede i ti mu se posvetiš, a ne gledaš sve kroz novac - e to je gušt, veli Marko.
I u pravu je. Atmosfera opuštena. Miris i dim koji izlazi iz čudnovatog roštilja jednostavno mami. Roštilj nudi neka nova jela. Ne samo ukusna, već i duhovita.
Krenimo redom. Za predjelo Mate de Oro (Zlatni Mate) iliti tartarski biftek na tostiranom kruhu, ili pak Residenza Tito, odnosno miks sireva sa skutom, bademima i grožđem. Hm, Mate ili Tito? Odluka je teška.
- Nazivi jela imanju poveznicu s Fažanom, osmislio sam ih zajedno s prijateljem Morisom Živkovićem, objašnjava.
A što je United Balcan Rolls, pitamo. "Obični ćevapčići", kratko će.
Petrinjska ideja
- Kao kuhar sam rekao da nikada neću peči ćevapčiće. Ali nikad ne reci nikad. Morao sam ih staviti jer ih ljudi traže. Da me ne bode u oči, promijenio sam ime i tako zakamuflirao ćevapčiće, priznaje.
A što je s Wings of Change? Nije li to pjesma od poznatog benda Scorpions. Odgovor je negativan. Simpatična igra riječi za marinirana pileća krilca u umaku od jogurta. Zavodljiva je i Tagliata vera (ramstek s grana padanom), a tu je i impozantni T-bone steak od 600 grama za dvije osobe. Kažu Talijani, provare per credere. Tako i mi. Probali i guštali. Marko pazi da su namirnice lokalne. Tako je meso iz Comparija, rakije i vino domaći, kao i pivo iz Fabrike.
Piantinu nije pogodila korona u onolikoj mjeri kao i ostale ugostitelje. Taj po mnogima najbolji burgeraj u gradu radio je cijelo vrijeme pandemije. Ljudi su nagradili kvalitetu - naručivanjem i u vrijeme pandemije. Davalo je to nadu u neka bolja vremena. Iako reduciranih prihoda, Marko nikome nije dao otkaz. Radili su kada nitko nije radio.
Potres u Petrinji ni Marka nije ostavio ravnodušnim. Nije razmišljao ni trenutka. Među prvima se s kuharima iz cijele Hrvatske uputio prema potresom pogođenom području kako bi kuhao za ljude koji su ostali bez ičega. Ondje mu je sinula ideja za još jednu Piantinu, po njegovom guštu. Daleko od kuće, odnosno daleko od Piantine shvatio je da se može posvetiti nečemu drugome.
- U Petrinji sam dobio ideju da otvorim ovo u Fažani. Mjesec dana dok sam bio na Baniji Piantina je radila savršeno. Radnici su to vrhunski odradili, sve je štimalo i na taj su mi način bili podrška. Bio je to test jer ih do tada nikada nisam pustio više od dva, tri dana same. Ovako je, silom prilika, sve štimalo mjesec dana i bez mene. Shvatio sam da oni bez mene mogu raditi u pulskoj Piantini, a ja sam se tada odlučio za fažansku inačicu, kaže.
Brbljava papiga
Eto, otišao je pomoći i to mu se na neki način vratilo - novim mjestom u kojem svi uživaju, i vlasnik i gosti.
Isprobavamo bruschettu XXL. Pa to nije tvrdi apetajzer, već deliciozni komad kruha s kombinacijama koje nadilaze street food. Prepoznaje to i netko drugi. Od negdje dopire: "Buon apetito". Ali oko nas nema nikoga. Nastavljamo razgovor, ali ubrzo opet taj glas: "Ciao Tito!" Marko uviđa da nam ništa nije jasno. "Pa to je Koki", otkriva nam i pokazuje na sivo-bijelu žako papigu u kavezu. Je li ime dobila prema legendarnom Kokiju s Brijuna, pitamo. "Ma ne, sve se papige zovu Koki, pa tako i ova", kratko će Marko. " Ciao Piantina, ciao Tito, buon apetito", brblja Koki. Sve je rekao. Piantina, Tito i dobar tek. Dekodirana Kokijeva poruka znači - nova Piantina u Fažani.