Vesna Nežić-Ružić glazbenica je, pravnica i vrsna kuharica. U pripremi je njena kuharica, a sva jela osobno kuha i fotografira… U kuharici će biti zastupljen samo dio jela tipičnih za istarsku kuhinju jer će recepti biti raznovrsni i šaroliki kao odraz onoga što inače kuha u svakodnevnom životu, čime će zapravo dati svoj osobni pečat
Vesna Nežić Ružić
S Vesnom Nežić-Ružić, poznatom istarskom glazbenicom, razgovarali smo o njezinoj velikoj ljubavi - kulinarstvu, a povod tome bila je kuharica koju upravo priprema. Tu će biti zastupljena jela tipična za istarsku kuhinju, kao odraz onoga što inače kuha u svakodnevnom životu, čime će zapravo dati knjizi svoj osobni pečat.
- Koji je prvi recept koji ste odlučili uvrstiti u kuharicu?
- Recept za domaći kruh, bezbroj puta pečen i u mojoj pećnici, a vjerojatno i najčešće jelo u svim mogućim kombinacijama hrane.
- Začin koji preporučate drugima da koriste i u čemu?
- Koristim one bazične, sol, himalajsku, već duže vrijeme, papar, peršin, luk i češnjak gotovo u svim slanim jelima, bosiljak za šalše, origano za pizzu, za jača jela domaću crvenu papriku. Za smoothije đumbir, organski kakao, chia sjemenke i alge spirulina.
- Koja Vam je najdraža vrsta čokolade i biste li je koristili i u tradicionalno slanim jelima?
- Najdraža mi je crna čokolada s višim udjelom kakaa, a najbolje mi ipak paše u slatkim jelima, kao i kakao. Osobno je ne bih koristila u slanim jelima.
- Koliko će istarska tipična jela biti zastupljena u vašoj kuharici?
- U kuharici će biti zastupljen samo dio jela tipičnih za istarsku kuhinju jer će recepti biti raznovrsni i šaroliki kao odraz onoga što inače kuham u svakodnevnom životu, čime ću zapravo dati svoj osobni pečat.
- Ljeto je. Što najčešće pripremate i koja dva ljetna recepta biste podijelili s čitateljima?
- Sada su u điru pretežno lagana jela, razna variva od povrća, salate, meso ili riba u kombinaciji s povrćem i salatama, punjene ili pečene paprike, punjene malancane, a kad nas uhvati želja za slatkim, onda najčešće sladoled, frape, kolači poput sladoled-torte, ledenog vjetra, princes krofni, pite s jabukama, breskvama ili marelicama te domaće štrudle s jabukama.
Mogu predložiti jedan pomalo zaboravljeni, ali jako fini, mirisan i ne pretjerano zahtjevan doručak ili večeru, starinski omlet, kojeg možemo po izboru upotpuniti s pancetom, sirom, kobasicama, šunkom, pomidorima, paprikom... Od slastica predlažem mirisni kolač od nektarina.
Sastojci:
Priprema: Natrgati kruh na manje komadiće i preliti ga mlijekom. Istući jaja i dodati ribani sir, sol i papar. Izmiješati s razmekšanim komadićima kruha. U tavi zagrijati maslac ili maslinovo ulje, izliti pola smjese i ispeći kao omlet s obje strane. Isto ponoviti s drugom polovicom smjese.
Sastojci:
Priprema: Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pomiješati brašno, 10 dag šećera, 1 vanilin šećer i sol. Dodati žumanjke i maslac izrezan na komadiće, zamijesiti tijesto, omotati ga folijom i ostaviti ga pola sata u hladnjaku. Razvaljati tijesto, staviti ga na dno namašćenog pleha i peći u pećnici 10-12 minuta na 200 °C.
Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg, uz stalno miješanje dodavati šećer i vanilin šećer. Na kraju uz miješanje dodati gustin te ručno umiješati nektarine izrezane na komadiće.
Izvaditi tijesto iz pećnice i na njega staviti smjesu od bjelanjaka i nektarina pa staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 40 minuta na 175 °C. Izvaditi kolač i pustiti da se posve ohladi, narezati na kocke i posuti šećerom u prahu.