(Snimila Adriana Tošić)
Danas s početkom u 17.30 na Stanciji Buršić održati će se radionica izrade tradicionalnih i modernih slastica koje će voditi poznata istarska slastičarka Dragica Lukin. Radionica se organizira kao uvod u nadolazeću manifestaciju "Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese" koja se ove godine vraća u starom izdanju, na Uskršnji ponedjeljak.
Dragica Lukin će zajedno s polaznicima edukacije pripremati tradicionalna uskršnja jela i neke nove slatke recepte. Inače, tradicionalno za vrijeme uskrsnih blagdana u Vodnjanu, na Veliki petak započinju običaji vezani uz hranu. Taj dan se jede posna hrana u kojoj prevladavaju povrće i riba, odnosno bakalar. Zvijezda menija je bakalar s posuticama (tradicionalna istarska tjestenina). Na sam Uskrs prvi blagdanski obrok je uskrsni doručak ili marenda. Najčešće su to jaja i mladi luk.
Svečani uskrsni ručak bio je obrok oko kojega se obitelj okupljala nakon povratka sa svečane uskrsne mise. U bogatom i obilnom uskrsnom ručku zastupljeni su svi tradicionalni istarski specijaliteti, od fuži, plukanci sa šugom od govedine, šparuge, špalete, palente, i janjca. Uskrs je po tradiciji i sladak. Nekoliko jednostavnih, ali originalnih uskrsnih slastica, među kojima je najpoznatija pinca. Pinca se pekla neposredno uoči Uskrsa pod čripnjom ili u krušnoj peći, a često se ukrašavala križem urezanim na gornju površinu.
Pincu i druge slatke recepte svi polaznici radionice imati će priliku naučiti na Stanciji Buršić. Cijena radionice je 50 kuna, a uključuje potrebne sastojke, kavu, aperitiv i čašu vodnjanskog pjenušca. Broj polaznika je ograničen, a svoje mjesto na radionici moguće je rezervirati pozivom na broj 098/997-2999. Organizator ove slatke radionice je Stancija i pršutarna Buršić u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vodnjana.