Unsplash
Za palačinke:
250 gr brašna
3 jaja
2 – 3 dcl mlijeka i mineralne
malo soli
bešamel umak:
1 l mlijeka
80 gr brašna
80 gr maslaca
malo naribanog oraščića
malo soli, papra
parmezan
Smjesa za punjenje palačinki:
500 gr špinata
200 – 300 gr skute, kravljeg sira
parmezana
jedno jaje
malo oraščića, soli, papra
30 gr maslaca
Najprije napraviti palačinke, kao što ih inače radite.
Bešamel: Rastopiti maslac, dodati brašno i miješati na laganoj vatridok se ne počne pjeniti. Tada polako dodavati hladno mlijeko i kuhati desetak minuta. Pred kraj dodati soli, papra i svježe mljevenog oraščića. Staviti sa strane i kad se ohladi dodati šaku svježe naribanog parmezana.
Smjesa za punjenje: Očistiti, oprati špinat i grubo ga narezati. U malo dubljoj tavi staviti maslac i špinat, posoliti i pustiti da se na jačoj vatri skuha.
Kada se smjesa malo ohladila, umiješajte skutu, jaje, šaku svježe naribanog parmezana, oraščić i sve dobro izmješajte.
Pripremite vatrostalnu posudu u koji ćete slagati zamotane palačinke. Namazati pekač maslacom i na dno staviti sloj bešamela. Palačinke namazati smjesom od špinata i skute, zatim dodati žlicu bešamela i premazati smjesom za punjenje. Zarolati i ako je potrebno izrezati zarolanu palačinku na komade od 8 – 10 cm. Slagati palačinke jednu pored druge. Ostatak bešamela namazati na palačinke i sve pposuti parmezanom.
Staviti u zagrijanu rernu na 200 stupnjeva i peći petnaestak minuta dok se ne uhvati korica.