KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT: Ne zaboravimo na palentu

| Autor: Glas Istre
Zapečena palenta

Zapečena palenta


Palenta je tradicionalna namirnica u Istri i jela se gotovo svakodnevno. Možda smo danas malo zanemarili ovaj zdrav, dijetalan i jednostavan obrok. Nutricionisti ističu sadržaj minerala i vitaminima u palenti, a k tome ne sadrži gluten. Blagotvorna je za probavni sustav, posebno za djecu i starije osobe. Zbog čega se onda ne bi češće našla na jelovniku? Premda palenta može biti i samostalan obrok za večeru ili doručak, najčešće se priprema kao prilog uz šugo bolonjez ili šalšu, pa i uz neke vrste mesa. Vrlo je ukusna zapečena uz dodatak parmezana, uz jogurt ili uz povrće, a priprema se na još mnogo maštovitih načina i kombinacija, jer se sa svojim neutralnim ukusom sa svima slaže. Predlažemo zapečenu palentu kao prilog mnogim jelima.

Sastojci

250 grama palente           

1 litra vode       

2 žličice soli         

50 grama maslaca          

100 grama parmezana (naribanog)

 

Priprema

Zakuhajte posoljenu vodu i polako dodajte kukuruznu krupicu. Dodajte začine i miješajte samo u jednom smjeru kako biste spriječili stvaranje grudica. Kuhajte 10 minuta na minimalnoj vatri, povremeno promiješajte. Ukoliko kuhate instant palentu onda je vrijeme naznačeno na parikarnju. Dodajte maslac i parmezan te opet lagano promiješajte.

Gotovu palentu izvadite iz posude u kojoj se kuhala, ravnomjerno je rasporedite (približno 1 cm debljine) na lim za pečenje i pustite da se ohladi. Ohlađenu masu možete izrezati na oblike koje želite, na primjer, na trokute. Tako pripremljene komadiće možete peći na roštilju ili u tavi na maslacu. Pospite je parmezanom. Radi brže pripreme palente koja se izlije u lim može se i zapeći u pećnici 10 minuta na 200 stupnjeva. Pospe se parmezanom i izreže na prutiće.


Podijeli: Facebook Twiter