KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT: Najbolji recept za tartarski biftek

| Autor: Glas Istre
Tartarski biftek (Foto Pixabay)

Tartarski biftek (Foto Pixabay)


 Doček Nove godine kod kuće ne može proći bez tartara. Tako je barem kod naših prijatelja Branka i Marine. Priprema ove delicije postao je ritual, a zaključak svih njihovih gostiju je jednak - bolji još nisu probali. Tartar biftek može se kupiti kod mesara, ali ovome napravljenom ručno i majstorski nema ravna. Izrada tartara sastavni je dio rituala dočeka i zajedničkog vremena provedenog u sjeckanju, miješanju, isprobavanju… Donosimo Brankov recept za ovu tradicionalnu novogodišnju deliciju. Bolji recept od ovoga vam ne treba.

Sastojci za 4-5 osobe:

  • 40 dkg junećeg bifteka
  • žlica senfa
  • suncokretovo ulje
  • 10 kapara
  • 2-3 slana inćuna
  • 1 manji luk
  • 4-5 zrna češnjaka
  • 10-ak kiselih krastavaca
  • peršin, sol, papar
  • 2 vrećice majoneze
  • umaci: tabasco, worchester, soja umak
  • limun
  • konjak
  • crvena paprika

 Postupak:

Biftek treba očistiti od svih žilica i zatim iskosati nožem dok se potpuno ne usitni. Položiti meso u staklenu zdjelu, premazati ga senfom, preliti običnim suncokretovim uljem i ostaviti da odstoji u frižideru 24 sata ili barem preko noći.

Neposredno prije konzumacije u blenderu usitniti oko 10 kapara, 2-3 slana inćuna, jednu malu kapulicu, 4-5 zrna češnjaka, 10-ak malih kiselih krastavaca, grančicu peršina, sol, papar. Usitnjenu mješavinu dodati postepeno mesu. Zatim dodati 2 vrećice majoneze. Postepeno dodavati umak tabasco, worchester i soja umak. Pri tome probati tartar kako se ne bi pretjeralo s ljutim. Također se dodaje sok od jednog limuna i 0,5 dcl konjaka te po želji crvene paprike (ljute i slatke).

Tartar se servira uz maslac i preprženi kruh.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter