Tartarski biftek (Foto Pixabay)
Doček Nove godine kod kuće ne može proći bez tartara. Tako je barem kod naših prijatelja Branka i Marine. Priprema ove delicije postao je ritual, a zaključak svih njihovih gostiju je jednak - bolji još nisu probali. Tartar biftek može se kupiti kod mesara, ali ovome napravljenom ručno i majstorski nema ravna. Izrada tartara sastavni je dio rituala dočeka i zajedničkog vremena provedenog u sjeckanju, miješanju, isprobavanju… Donosimo Brankov recept za ovu tradicionalnu novogodišnju deliciju. Bolji recept od ovoga vam ne treba.
Sastojci za 4-5 osobe:
Postupak:
Biftek treba očistiti od svih žilica i zatim iskosati nožem dok se potpuno ne usitni. Položiti meso u staklenu zdjelu, premazati ga senfom, preliti običnim suncokretovim uljem i ostaviti da odstoji u frižideru 24 sata ili barem preko noći.
Neposredno prije konzumacije u blenderu usitniti oko 10 kapara, 2-3 slana inćuna, jednu malu kapulicu, 4-5 zrna češnjaka, 10-ak malih kiselih krastavaca, grančicu peršina, sol, papar. Usitnjenu mješavinu dodati postepeno mesu. Zatim dodati 2 vrećice majoneze. Postepeno dodavati umak tabasco, worchester i soja umak. Pri tome probati tartar kako se ne bi pretjeralo s ljutim. Također se dodaje sok od jednog limuna i 0,5 dcl konjaka te po želji crvene paprike (ljute i slatke).
Tartar se servira uz maslac i preprženi kruh.