KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Chicken Parmigiana

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Chicken Parmigiana je savršena kombinacija hrskave piletine, bogatog umaka od rajčice i rastopljenog sira, stvarajući neodoljiv spoj okusa i tekstura.

Ovo klasično jelo, koje potječe iz talijanske kuhinje, osvojilo je srca gurmana diljem svijeta, a posebno je popularno u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Priprema je jednostavna, a rezultat je sočno i aromatično jelo koje se savršeno slaže s tjesteninom ili svježom salatom.

Sastojci za četiri porcije

  • 4 pileća fileta (oko 150 g svaki)
  • 1 jaje
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g krušnih mrvica
  • 50 g naribanog parmezana
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice papra
  • ulje za prženje

Marinada

  • 400 g pelata
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar

Dodatno

  • 200 g mozzarelle narezane na ploške
  • 50 g naribanog parmezana

Priprema

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani crveni luk i pržite ga dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte sjeckani češnjak i pržite još minutu dok ne zamiriše.

Umiješajte pelate, origano, šećer, sol i papar. Pustite da umak kuha na laganoj vatri oko 15-20 minuta, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. Po želji, umak možete usitniti štapnim mikserom za glatku teksturu.

U jednu posudu stavite brašno, u drugu umućeno jaje, a u trećoj pomiješajte krušne mrvice, parmezan, origano, sol i papar.

Svaki pileći file prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje, a na kraju u smjesu od krušnih mrvica i parmezana. Pritisnite lagano da se mrvice dobro zalijepe.

U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite pileće filete po 3-4 minute sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi. Zatim ih stavite na papirnati ručnik da se ocijede, a zatim ih složite na dno vatrostalne posude.

Preko svakog fileta ravnomjerno nanesite marinara umak, a zatim stavite ploške mozzarelle i pospite s parmezanom.

Stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i zapecite 10-15 minuta, dok sir ne postane zlatno-smeđi.

Jelo poslužite toplo, uz tjesteninu po izboru.

Dobar tek!

Izvor: Index.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter